web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Ilmaisjakelulehtien alennustila

Ilmaisjakelulehtien alennustila                                                       21.1.12

Länsiväylä oli yksi Suomen parhaimmista ilmaisjakelulehdistä. Sen omistajalla oli selvä mielenkiinto Espooseen. Tilanne muuttui kun Lehtiyhtymä osti Länsiväylän, kuten monta muutakin paikallislehteä ympäri Suomen (”33 lehden kasvupaketti”).

Aiemmin Länsiväylässä oli artikkeleita mainoksia enemmän, nyt on päinvastoin. Sekavan taiton vuoksi juttuja on etsittävä mainosten seasta. Mainosten runsaus häivyttää yksittäisen mainoksen huomioarvon. Yhä useammassa postilaatikossa lukee ”Ei mainoksia”. Joku jakaja pudottaa Länsiväylän luukkuun, joku ei pudota.

Jotta mainoksia luettaisiin, pitää lehden jutuilla olla huomioarvoa. Kuitenkin samat paikallisjutut ovat olleet yleensä jo tässä lehdessä aiemmin ja paremmin.

Aiemmin Länsiväylän lähes kaikki jutut liittyivät Espooseen, nyt Lehtiyhtymän lehdissä kiertää samat artikkelit joilla ei ole mitään tekemistä ko. paikkakunnan kanssa ja joilla ei ole mitään huomio- tai uutisarvoa. Monella lehdellä voi olla yhteiset päätoimittaja ja toimittajat, jotka eivät ehdi paneutua riittävästi yhden kunnan asioihin.

Demokratian toteutumisen kannalta on tärkeää, että paikallislehti elää kunnallispolitiikan hermolla. Lehdistö on äänestäjän vahtikoira. Aiemmin Länsiväylä hoiti tätä tehtävää kiitettävästi. Toimittajat tunnettiin ja he liikkuivat kaupungin tilaisuuksissa. Heitä saattoi ottaa hihasta kiinni ja kertoa asioiden taustoja. Toimittajat oikein etsivät juttujen aiheita.

Länsiväylässä on juttuja juuri sen verran, että saadaan lehti kokoon, jotta voidaan rahastaa mainoksilla, jotka määräävät lehden paksuuden.  Mainosten runsaus osoittaa, että kyseessä on vain Lehtiyhtymän rahantekokone. Journalistista kunnianhimoa ei ole havaittavissa.

Aiemmin urheilua ja kulttuuria oli useampi sivu, viime viikonlopun lehdessä oli vain yksi juttu kumpaakin. Länsiväylä on Suomen toiseksi suurin urheilulehti, jossa on sarjakuvat, eikä aina niitäkään.

Juhani Hakala
Espoo