web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Puheenvuoro Tapiolan asukasfoorumissa 9.3.16


Puheenvuoro Tapiolan asukasfoorumissa 9.3.16

Jos olisi toimittu Kuntalain mukaan, niin että Kaupunginhallitus - Kaupunginsuunnittelulautakunta -Valtuusto olisivat päättäneet rakentaa kulttuuritorin alle, en  olisi käyttänyt tätä puheenvuoroa. Tällöin olisi selvitetty miten esim. rekkaterminaali, katsomon yläosa ja ilmanvaihtohormit (radon) pilaavat kulttuuritorin. Olisi selvitetty katsojien turvallisuus maan alla sekä selvitetty kaupunkikuvallinen ilme ja pyydetty kulttuurikeskuksen piirtäneen prof Sipisen  sekä museopuolen lausunnot. Päätöksen perusteluista olisin nähnyt mikä on muuttunut kun hanke on jo kerran ulkopuolisen konsultin toimesta todettu toteuttamiskelvottomaksi.

Johto vaihtunut Espoossa samoin johtamistapa. Teatteritalon valmistelusta maan alle voi tehdä seuraavat johtopäätökset: virkamiesten sanaan ei voi luottaa, valmistelu ei ole avointa, ei kanneta vastuuta, ei noudateta poliittisia päätöksiä ja ollaan puolueellisia.

Sanaan ei voi luottaa
Tj Suihko lupasi viime joulukuussa yleisötilaisuudessa asukastyöryhmiä ja työpajoja asian valmisteluun, yhtään ei ole perustettu
Kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen silloinen puheenjohtaja sitoutuivat kannatusyhdistyksen tilaisuuksissa loppuvuonna 2014 puoltamaan Vesiputoustaloa. Heidän puheensa kirjattiin sanatarkasti.

Salainen valmistelu
Maanalaista ratkaisua valmisteltiin kaupungilla salaa vaikka samaan aikaan  yhteistyöryhmä, jossa oli säätiön edustus, valmisteli “hyvässä yhteistyössä” Vesiputoustaloratkaisua.
Maanalaisen ratkaisun todelliset perustelut on salattu.

Vastuunpakoilu
Tähän asukasfoorumiin ei saatu kaupungin teknisen puolen edustajaa vastaamaan maanalaisesta valmistelusta
Asukasfoorumi on kaupungin organisaatioon kuuluva virallinen demokratiaelin, jonka järjestämiin tilaisuuksiin on vastuullisten virkamiesten osallistuttava, muutenhan koko järjestelmältä on pohja pois. Asukkaiden on saatava tietoa heitä koskevasta päätöksenteosta
Tapiolaa koskeva Kehä I:n kattaminen saatiin asukkaiden tiedoksi vain asukkaiden vaatimuksesta. Asukasdemokratian pitäisi toimia vapaaehtoisesti.

Päätösten ylikävely
Törkeintä on etteivät virkamiehet katso kaupunginhallituksen, Kaupunkisuunnittelulautakunnan ja valtuuston päätösten sitovan itseään.

Puolueellisuus
Kaupungin rahaa syydetään  satoja tuhansia, jopa 250 000 euroa kerrallaan, (HS)  tasoltaan romahtaneille urheiluseuroille (kori- ja jalkapallo, jääkiekko) ja niitä lähellä oleville osin konkurssikypsille keskenään kilpaileville yrityksille.

Perustelut
Julkisuuteen on kerrottu seuraavat perusteet maanalaiselle ratkaisulle
Vesiputoustalon viereen ei voi rakentaa saven vuoksi. Kuitenkin korkeita asuinkerrostaloja voidaan rakentaa samaan paikkaa.
Vesiputoustalon viereen rakentaminen on kallista. Jos näin on, niin miksi rakennetaan maan alle, mikä on kalliimpaa kuin maan päälle?
Synergiaetu kulttuurikeskuksen kanssa. Ainoa kerrottu “synergiaetu” on yhteinen narikka. Pitää varmaan toimia tuhat vuotta, että narikkaedusta saatavat tulot kattavat korkeammat rakennuskustannukset.
Teatterin rakentaminen Vesiputoustalon viereen rahoitetaan viereen rakennettavilla kerrostaloilla.


Todellinen syy
Jo minun Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja-aikana 2000-luvulla päätimme monta kertaa Kulttuurikeskuksen remontoimisesta, mutta koskaan ei ollut rahaa siihen. Jos teatteri tulisi keskuksen viereen, olisi kulttuurikeskus pakko remontoida.

Toinen syy on se, ettei kulttuurikeskusta saada myytyä riittävästi. Kun teatterilta vapautuisi n. 60 iltaa/v (ei tarvitse markkinoida), se tekisin suuren loven keskuksen käyttöprosenttiin.

Mutta miksi kaupungin ulkopuolisen yksityisoikeudellisen säätiön pitäisi uhrautua, vain jotta että kulttuurikeskus remontoitaisiin?