web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Julkiselle vai yksityiselle?

                                        29.6.17

Kun soitan Espoossa vastaanottoaikaa terveyskeskukseen, pitää odottaa n. tunti puhelimen ääressä, että soittavat takaisin. Sen jälkeen sairaanhoitaja tekee diagnoosin: olenko luulosairas, vai saanko ajan myöhemmin vai kiireellisesti.
Kerran en saanut päivystysaikaa. Menin saman tien yksityiselle erikoislääkärille ja olin sairaalassa seuraavana aamuna, viivyin viikon.

Puhelinvastaaja saattaa ohjata vain sairaanhoitajalle. Erikoislääkärille en ole koskaan päässyt. Esim. keuhkoja tutkittiin 1,5 kuukautta ilman tulosta, varsinainen sairaus paheni koko ajan.  Joka kuvauksen ja  kokeen sekä lääkärissäkäynnin väliin jäi 2-3 viikkoa. Yksityinen erikoislääkäri tiesi heti: vika on vatsassa ja sairaalaan.

Onneksi turhissa keuhkokuvissa paljastui Kilpirauhassyöpä. En ollut aiemmin päässyt kaulan alueen tutkimuksiin pyynnöistäni huolimatta.

Laboratoriokokeita saa julkisella puolen vain todella pakottavissa tapauksissa. En saanut eturauhasen syöpäarvojen mittausta, kun se ”otetaan vain kerran vuodessa”. Menin yksityiselle ja arvot olivat punaisella. Toisaalta Espoon laboratorionhoitajat tietävät hyvin, että Jorvin olemattomien ohjeiden vuoksi samoja kokeita pitää ottaa kahteen kertaan (syöminen, lääkkeet jne). Näin on käynyt useamman kerran.

Kun menen yksityiselle lääkärille, minun sanojani ei epäillä. Pääsen suoraan haluamalleni erikoislääkärille. Voin olla varma, että hänellä on tarvittava tieto. Voin varata ajan suoraan netistä, ilman ennakkosensuuria. Lääkäri ei koskaan ole vastavalmistunut yleislääkäri.

Minä kannatan julkista terveydenhuoltoa. Kuitenkin Espoossa valtapuolue Kokoomus on kurjistanut julkisen terveydenhuollon kuvailemaani pisteeseen, jotta asukkaat hakeutuisivat yksityiseen sairaanhoitoon. Kaikilla vain ei ole varaa siihen.

Hallituksen mukaan Sote alentaa kustannuksia. Miten se on mahdollista, kun jatkossa käytetään enemmän erikoislääkäreitä ja otetaan laboratoriokokeita helpommin? Tämän estämiseksi pitää rakentaa valtava yksityisten lääkäriasemien seuranta- ja valvontakoneisto ja taas kustannukset kasvavat.