web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

Tapiolan hämmennys

Tapiolan hämmennys

Tapiolassa vallitsee suuri hämmennys. Arkkitehtiliitto on ottanut kantaa Tapiolan uimahallin pelastamiseksi. Eurooppalainen kulttuuriperintöjärjestö pitää uimahallia koko Suomen uhanalaisimpana kohteena.

Museovirasto on päättänyt, että Kulttuurikeskus pitää suojella. Kaupunki on päättänyt, että Kulttuurikeskus suojellaan asemakaavoituksen yhteydessä. Kuitenkin arkkitehtuurikilpailun ohjeet lähtevät siitä, että Kulttuurikeskus ja Marimekkotalo tuhotaan. Ja kuinkas ollakaan kilpailun voitti ehdotus, joka tuhoaa eniten Kulttuurikeskusta ja ympäristöä. Ja jälleen kaupunginhallituksen päätös jätetään omaan arvoonsa. Kulttuurikeskuksen tuhoamisen suunnittelu on jo alkanut.

Arkkitehtikilpailun 7 hengen työryhmässä oli tarkoituksella vain yksi Kulttuurirakennusten asiantuntija, joka jätti päätökseen eriävän mielipiteen. Hänestä Kulttuurikeskus on ”Tapiolan Helmi”. Teknisen toimen johtaja sanoi, ettei valittu ole paras ehdotus. Minä jatkan: Aivan, mutta valittu ehdotus tuhoaa eniten.

Minulle ollaan vihaisia, kun ajan em. kohteiden suojelua, jotta teatterin työtilat, aula-, wc-, kahvila- jne tilat tulisivat teatterin yhteyteen, eikä kauas salista jo nyt ahtaaseen Kulttuurikeskukseen. Kun tein muistion, missä kerrotaan kaikki asian ympärillä tapahtunut, kukaan ei kiistänyt, että siinä olisi väärää tietoa. Olin teatterin kannatusyhdistyksen hallituksessa ja meillä oli käsittääkseni vanha päätös Kulttuurikeskuksen suojelusta. Kun tein Elyn suojelemattomuuspäätöksestä valitusluonnoksen (löytyy sivuiltani), puheenjohtaja kehotti minua eroamaan ”vapaaehtoisesti”. Vain vuosikokous voi kehottaa eroamaan, jos on toiminut yhdistyksen tavoitteiden vastaisesti. On mielivaltaa, jos puheenjohtaja kehottaa jäseniä eroamaan.

Olen sen verran kauan toiminut yhdistyksessä, että olisin toivonut edes reilua keskustelua hallituksessa. Se, että olen hoitanut yhdistyksen tiedotusta jäsenten kiittämällä tavalla, ei painanut vaa’assa mitään, kun minusta haluttiin eroon.

Edellä oleva on vain minun käsitys, epäilen, että yhdistystä on uhkailtu ja painostettu erottamaan minut. Myös Kulttuuriseuraa on painostettu, ettei se valittaisi Elyn päätöksestä. Tapiolan projektinjohtaja Mäkinen on myös suoraan uhkaillut minua asukastilaisuudessa.

Tämäkin juttu syntyi siksi, että on paljon parempi pitää intellektuelli valvonnassa, kuin päästää vapaalle. Nyt ei tarvitse olla lojaali mihinkään suuntaan.

Sain juuri puhelun, että Kulttuurikeskuksen suojelun takana on minua paljon isompia harteita kokoomuksessa. En ymmärrä, mitä järkeä kaupungin johdolla oli suututtaa valtapuolueen konkarit.

Myönnän, että valitusmuistioni on kärjekkäästi kirjoitettu. Syy on se, että toivon kaupungin haastavan minut oikeuteen ja Hallinto-oikeus arvioisi diktaattori Mäkisen toiminnan. Tämänkin sanon tahallani, jotta asia käsiteltäisiin oikeudessa. Silloin puhuttaisiin virkavirheistä.  Toisaalta, jos valehtelisin, siihen olisi puututtu jo aikoja. Valtuutetut eivät saaneet tyydyttävää vastausta, kun kysyivät asiaa ja tyytyivät siihen.

Espoon luottamushenkilöiltä puuttuu uskallusta puuttua virkamiesten toimintaan.
Kaikki ovat varpaillaan Tapiolassa. Asukasyhdistyksen ja Asukasfoorumin tilaisuudessa asukkaita kiellettiin esittämästä mielipiteitä, sai vain kysyä. Miten Kuntalain edellyttämät asukkaiden kuuleminen toteutui? Ei mitenkään. Muualla Espoossa ei näin toimita.

Kaikki ovat pissa sukassa, ettei vain Mäkinen suutu. Ja Tapiola tuhotaan - on jo tuhottu. Viimeinen jäänne Kulttuurikeskus ympäristöineen on nyt tuhovuorossa. Leena Luhtanen on ainoana yrittänyt valtuustossa puuttua Mäkisen toimintaan, mutta kokoomus puolustaa omiaan.

Kuten Sipinen sanoi, Kulttuurikeskus on taideteos, eikä taulua tai patsastakaan saa muuttaa ilman taiteilijan lupaa. Suojelu oli Sipisen idea. Sipinen otti hyvin raskaasti päätyönsä tuhoamisuhan. Hän kuoli viime vuoden lopulla.

Tapiolan uimahalli on osa Museoviraston mukaan suojeltavaa kansallismaisemaa. Vieressä on jo suojeltu Tapiolan kirkko. Eli myös uimahalli tulee suojella. Miksi kirjastoa ei muuteta uimahalliin, jota ei voi korjata. Kirjasto saisi isot ja valoisat tilat. Ja Kulttuurikeskuksen tilanahtaus helpottaisi.
Kuinkahan monta uima-, jää-, liikuntahallia Espooseen on tullut? Monta. Joten rahaa varmasti löytyy Tapiolan uudelle uimahallille, jossa olisi 50 m:n rata. Ainoa Espoon kulttuurin uudisrakennus on 30 vuotta vanha kulttuurikeskus.

Tapiolan asukkaat ovat tilastojen mukaan koulutettuja, hyvätuloisia Kokoomuksen kannattajia. Siksi ihmettelen kovasti, miten valtapuolue kohtelee omia kannattajiaan. Kun Kulttuurikeskuksen seiniä aletaan purkaa, tulee huuto olemaan mahtava ja syyllinenkin on selvillä.

Espoossa on kulttuurivastainen ilmapiiri. Esim. Länsiväylän toimittaja sanoi muutama vuosi sitten, ettei lehti julkaise Kulttuurikeskusta ja teatteria koskevia juttuja, meitä sensuroituja on useampi. Saatan kyllä itse olla syypää tilanteeseen. Lehden pääkirjoitus oli teatterikielteinen. Valitin jutun asiavirheistä Julkisen sanan neuvostoon, joka totesi lehden asiavirheet. Sitä ennen sain juttujani hyvin läpi.

Poliittisesti tilanne on aika sekava. Näkyvimmin on toiminut muutama demari (Leena Luhtanen: valtuustokysymys, Jarkko Rahkonen: suojeluhakemuksen ja valituksen jättäminen ja allekirjoittanut/suojeluhakemuksen laatiminen ja muu räksyttäminen). Vihreissä on puolueen linjan mukaan monta mielipidettä, Kulttuurilautakunnan puheenjohtajan kannanotot ovat ihmetyttäneet. Kokoomuksessa vanhat konkarit kulttuurin ja kaupungin eläkkeellä olevat luottamus- ja virkahenkilöt ovat aktivoituneet kiitettävästi. Nuorempi polvi vastustaa kulttuurihankkeita ja tukevat kritiikittä Mäkistä.