web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Demokratiaa Espoossa?

Demokratiaa Espoossa?                                              
 
”Onko tämä enää demokratiaa, että luottamusmiestenyli kävellään” kyseli helsinkiläinen kokoomuspoliitikko Rautava (HS 14.4).Espoon Tapiolassa luottamushenkilöiden ylikävely on demokratiaa. Helsingissäsentään pelataan reilusti avoimin kortein.
 
Espoon kaupunginhallitus, sen jaosto, japari lautakuntaa päättivät, että teatteri tulee sille varatulle tontilleTapiolassa. Kuitenkin vahingossa paljastui, että virkamiehet olivatvalmistelemassa salaa teatteria aivan muualle ja maan alle. Jaostollevalehdeltiin, ettei Kulttuurikeskuksen suojeluhakemusta ole olemassa, kunkeskuksen tuhoamisesta päätettiin.  Teatteritontin kaavakin olivirkamiesten mukaan niin tyhmä, etteivät vieneet sitä valtuustoon. Yksiuskalias valtuutettu uskalsi kyseenalaistaa virkamiesten toiminnan.Valtuustokysymystä käsiteltiin 7 kokouksessa, kunnes valtuusto luovutti.
 
Kateellisena seuraan Helsingin jatkuviakulttuuri-investointeja. Espoon historian ainoa kulttuurin uusinvestointi 30vuotta sitten on Kulttuurikeskus ja nyt sekin aiotaan purkaa. Siis virkamiehetaikovat, kaupunginhallitus ja Museovirasto ovat kyllä päättäneet keskuksensuojelusta. Näiden päätösten vastasesti arkkitehtuurikilpailun ohjeiden mukaankeskusta saa purkaa. 4 ehdotusta kunnioitti Kulttuurikeskuksen arkkitehtuuria,viides ei kunnioittanut ja se tietysti voitti. Siitäkin huolimatta, että keskuson toimenpidekiellossa. Taktisesti palkintolautakunnassa oli vain yksirakennusarkkitehtuuria tunteva professori, joka jätti eriävän mielipiteen.
 
Tapiolassa vallitsee pelon ilmapiiri.Kuntalain mukaan asukkailla on oikeus vaikuttaa ympäristönsä hankkeisiin.Asukastilaisuudessa kiellettiin mielipiteiden esittäminen, kun virkamies voisuuttua. Helsingissä sentään luottamushenkilöt uskaltavat sanoa mielipiteensä.
 
Juhani Hakala
Espoon Kulttuurilautakunnan vpj ja pj 1996-2008
Kulttuurikeskuksen suojeluhakemuksenlaatia