web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Tapiolan tuho

Arvoisa Heslingin Sanmomien toimitus
 
Länsiväylässä on koko kevään ollutjuttuja otsikon aiheesta. Toivoisin myös teidän lehtenne julkaisevan edes yhdenjutun aiheesta 😊. Olenymmärtänyt, että teillekin tarjontaa on ollut.
 
Espoossa on syntymässä laaja kansanliikeko alueiden suojelemiseksi. Mukana on tunnettuja nimiä, eturintamassa mm.entinen kaupunginjohtaja Löyttyniemi, muiden nimistä en ole saanut lupaakertoa. Tapiolan Kilta järjestänee syksyllä asukastilaisuuden ilmanvirkamiesten kontrollia.
 
Tekstini on kovaa. Muistutan, ettäKaupunginhallitus 2005, Kulttuurilautakunta 2006, kaupunginhallituksen jaostoja kaupunginsuunnittelulautakunta 2014 yksimielisesti päättivät, että teatteritulee Vesiputoustalon tontille. Tästä huolimatta virkamiehet valmisteluvatsalaa teatteria Kulttuuriaukion alle. Onneksi hanke paljastui vahingossa.
 
Vastuussa tästä kaikesta on potkut saanut entinen Helsingin satamajohtaja. Esim. kaupunginteatteri ja senkannatusyhdistys vastustavat Kulttuurikeskuksen suojelua, koska se voisuututtaa tulosyksikön johtaja Antti Mäkisen. Todellisuudessa teatterin etuolisi Kulttuurikeskuksen suojelu, koska silloin he saisivat vessa- jaaulatilat, sekä henkilöstön työtilat teatterin yhteyteen.
 
Olen jo vuodesta 2014 taistellut Tapiolankeskustan kulttuuriympäristön tuhoa vastaan. Olen koko ajan pitänyt lehtenne jaluottamushenkilöt ajan tasalla Tapiolan tapahtumista, kylläkin aika huonollateholla.
 
Pahiten mitä Tapiolasta on sanottu, tuliyhden professorin suusta: ”Tapiola on pahempi betonikolossi kuin Kouvolankeskusta”.
 
Teillä oli aivan hyvä juttu Uimahallinsuojelusta. Kerroitte, että yksi vaihtoehto tiloihin olisi kirjasto. Tein tämänehdotuksen Länsiväylässä. Vielä parempi ehdotus on että, siirretään kirjastoHeikintorille. Kun asiakasvirrat muuttuvat, siellä ei enää kannata kaupallinentoiminta. Näin saataisiin ihmisiä tällekin kulmalle.
 
Tiedoksi Kaupunki- jakulttuuritoimitukset
 
Juhani Hakala
0505521513
Ristiaallokonkatu 4 B 63
02320 Espoo
 
 
Tapiolantuho
 
Tapiolankeskustan rakennuskanta on lähes tuhottu. Kaupungin suunnitelmien mukaansäilyisivät ennallaan vain suojellut Heikintori ja Tapiolan kirkko. Tällähetkellä purkamisuhan alla ovat uimahalli, Kulttuurikeskus (osittain), sitäarkkitehtonisesti tukeva Marimekkotalo sekä Kaupinkallion puisto. Asukkaat jaasiantuntijat ovat vastustaneet hankkeita voimakkaasti ja yksimielisestiaiemmin asukastilaisuuksissa.
 
Kaupunginvaltuustoon alistunut virkamiesten tahtoon. Yhtä valtuutettua lukuun ottamatta(Luhtanen), valtuutetut käyvät kyllä asukastilaisuuksissa paheksumassa, muttaeivät uskalla tehdä asialle mitään, esim ottaa asiaa valtuuston käsittelyyn.
 
Kuntalainmukaan valtuusto vastaa siitä, että asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa omanasuinympäristönsä kehittämiseen. Tapiolassa tämä on tulkittu niin, ettäasukkaat saavat kysyä, mutta viime kevään asukastilausuudessa ei saanut esittäämielipiteitä, kun virkamies voi suuttua. Valtuuston enemmistö on kokoomuksellaja Tapiola on sen vankinta kannatusaluetta.
 
Monetkansalliset ja kansainväliset järjestöt vastustavat em rakennusten purkamista.Museovirasto luokittelee alueen kansallismaisemaksi, joka tulee säilyttää.Kansallismaisema on suomalaisten yhteistä omaisuutta. Siksi päätöksentekokinpitää olla valtakunnallisella tasolla. Esim. Espoon kaupunginhallitus on kylläluvannut suojella kulttuurikeskuksen ympäristöineen, mutta asukastilaisuudessakerrottiin, että tästä huolimatta virkamiehet suunnittelevat em. rakennustentuhoamista.
 
Kateellisena”koulutetusta”  Espoosta katselen, miten Helsinki tukee kulttuuritoimintaaja kulttuurirakentamista.
 
JuhaniHakala
Kulttuurikeskuksensuojeluhakemuksen laatija
EspoonKulttuurilautakunnan vpj ja pj 1996-2008.