web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Tapiolan tuho

Tapiolan tuho   (Yritän Hesariin)                      18.3.20

 Tapiolan keskustan purkamisenjälkeen on jäljellä vain suojellut Heikintori ja kirkko. Muu on tuhottu.

Espoon Kulttuurikeskus (osittain) sekä Marimekkotalopuretaan. Luottamuselinten päättämän uuden toiminnan suunnittelu purettaviin tiloihinon jo pitkällä. Siitäkin huolimatta, että ko. talot ovat toimenpidekiellossa janiitä on haettu suojelluksi.

Museovirasto ja kaupunginhallitus puolsivat Elylle suojelua,mutta Ely päätti, ettei suojella. Se jätti yhden suojelua puoltavan lausunnon pyytämättä.Ympäristöministeriö palautti asian kokonaan uudelleen valmisteltavaksi, ei vainlausunnon hankkimiseksi. Ely myöntää ”kadottaneensa” hakemuksen siksi ajaksi,kun rakennusten uudesta käytöstä päätettiin. Sai Ympäristöministeriönhuomautuksen.

Arkkitehtuurikilpailun ainoan asiantuntijajäsenen (profHarris) mukaan Kulttuurikeskus on Espoon Helmi. Hän vastusti purkua. Samoin talonarkkitehti prof Sipisen mukaan ei taulua eikä patsastakaan muuteta ilmantaiteilijan lupaa.

Tapiolan uimahallin tilanne on aivan sama. Tapiolan projektinjohtajanmukaan uimahalli on täysin korjauskelvoton (mm Tapiolan Killan kokous). Espoon suunn.pääll. Martinsenin (HS 16.2) mukaan hallissa on vain alkavaa vauriota, joka onkorjattavissa.  Museovirastonedellyttämiä selvityksiä ei ole tehty ennen tätä kevättä. Hallin purkua ovatvastustaneet mm Museovirasto ja Suomen Arkkitehtiliitto.
Monikohan talo Tapiolassa on purettu turhaan?

Asukkaat ja asukastilaisuuksiin kutsutut professoritasonasiantuntijat ovat yksimielisesti vastustaneet Tapiolan tuhoa. Tästäviisastuneena viime asukaskokouksessa kaupunki kielsi asukkaita esittämästämielipiteitä.

Kuntalain mukaan valtuusto vastaa, että asukkaiden mielipiteetotetaan huomioon. Kyseessä on kolmen arkkitehtonisesti Espoon arvostetuimman rakennuksenpurku, eikä se kiinnosta valtuustoa. Virkamiehiä ei saa uhmata.

Juhani Hakala
Suojeluhakemuksen laatija
Espoo