web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Espoo, uusi Turku?

Espoo, uusi Turku?

Tapiolan uudistamisesta on puuttunut arkkitehtoninen ja kaupunkikuvallinen kokonaisnäkemys.  Ainoassa asiakkaita liikkuu vain vetovoimakauppojen lähellä (Alko, Apteekki, K-kauppa, Stockman, lääkärikeskukset). Uudessa osassa ei juurikaan ole asiakkaita, koska siellä ei ole vetovoimatekijöitä, eikä sinne voi ohjata asiakasvirtoja, kun käytävissä on umpiperä.

Suojeltu Heikintori on jätetty ala-arvoiseen kuntoon. Yhtään asiakasta en nähnyt käytävillä, tyhjiä liikehuoneistoja kylläkin.  Se ja Sammon ja Tapion torit muodostavat logistisen käytävän, mutta ne on jätetty oman onnensa nojaan, ilman kaupunkikuvallista tai toiminnallista liittymää Ainoaan. Ilmankos tilan jatkona olevalla Hertzenin patsaalla ei ole päätä. Virkamiehet ja teatterisäätiö ajoivat teatteria maan alle. Teatterin ”rakennuskelvottomalle” tontille rakennetaan nyt korkeita asuintaloja.

Esim. kirjasto olisi merkittävä vetovoimatekijä Heikintorilla. Tila antaa mahdollisuuden suunnitella todella näyttävä kirjasto helpottamaan kulttuurikeskuksen tilanahtautta. Nyt syntyy kuva, että rakennuksen annetaan rauhassa rapistua, kuten kävi Tapiolan uimahallin. Vasta asukkaiden aktiivisuus pelasti hallin ja korjaaminen maksaa paljon enemmän kuin uusi halli. Kulttuurikeskuksen ja Marimekkotalon repimisestä syntyi myös tuloksellinen asukasreaktio.
Espoo on uusi Turku, jossa rakentaminen tapahtui– ”Turun mafian” eli rakennusliikkeiden ehdoilla 
Jää kysymään millä taidolla Tapiolaa kehitetään? Kirkko on keskustassa ainoa jäänne ”puutarhakaup
ungista”, mitä ei ole haluttu purkaa.

Juhani Hakala
Kulttuurikeskuksen suojeluhakemuksen laatija