web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

OLEN ESPOONLAHTELAINEN JA YLPEÄ SIITÄ

OLEN ESPOONLAHTELAINEN JA YLPEÄ SIITÄ


Asukkaat auttavat tosiaan

Espoon kaupungin strategian mukaan kaupunki koostuu omaleimaisista kaupunkikeskuksista. Espoonlahdessa on omaleimaista kalliot, meri ja luonto. On aina ollut. Mutta yllätys, yllätys, Espoonlahti tunnetaan nykyään myös aktiivisista ja omatoimisista ihmisistä. Eniten kiitosta on toistaiseksi saanut Espoonlahden kulttuurivuosi eli Kultu 2000 projekti, jossa pelkästään asukasvoimin on saatu aikaan 100 tapahtumaa.

Suurin asukkaiden aktivoija seudullamme on kaupungin ja sisäasianministeriön osallisuushanke, joka on tuonut ihmisiä yhteen miettimään Espoonlahden kehittämistä. Tässäkin lehdessä on käyty näitä projekteja läpi, joten en puutu niihin tässä yhteydessä. Ehkä merkittävin tavoiteemme on Espoonlahden kulttuuri- ja nuorisotalo, johon tulee mm. aluekirjasto ja työväenopisto. 17 Espoonlahden kehittämisprojektia ovat täysin kiinni asukkaista ja he myös valvovat projektien toteuttamista.

Kaikilla projekteillamme on yhteinen tavoite; asukasdemokratian edistäminen aktivoimalla asukkaita ottamaan vastuuta ensin itsestään ja sitten ympäristöstään. Minusta tämä on poliitikon tärkein tehtävä paikallisella tasolla. Espoonlahden tasolla tämä tapahtuu alueneuvottelukuntaa ja sähköistä demokratiaa edistämällä. Jo nyt löytyy asukaspäätteitä monesta paikasta.

Meidän ei aina tarvitse odottaa, että joku tekee asiat meidän puolestamme olipa se kaupunki tai virkamies. Voimme auttaa itsekin toisiamme.  Voimme kantaa vastuuta ympäristöstämme vaikka sen omistaisikin kaupunki – onhan puuta ja pensaat istutettu meitä varten. Tämä on mitä parhainta ja motivoituneinta auttamista, joka voi jopa laskea aikanaan veroäyriä.

Professorienkin mielestä olemme  siirtymässä palveluyhteiskunnasta kansalaisyhteiskuntaan, jossa kansalaisten rooli on huomattavasti nykyistä korostuneempi. Se merkitsee myös virkamiehille uutta huomattavasti asukaskeskeisempää työskentelytapaa. Tähän on luotava heille mahdollisuudet.

Enemmän valtuutettuja auttamaan asukkaita

Valitettavasti olemme myös omaleimaisia siinä, ettei kaupunki investoi Espoonlahteen. Ja se on aivan oma vikamme. Espoonlahdesta on valtuutettuja vain puolet siitä, mikä meille asukasmäärän suhteen kuuluisi. Muualla asuvat eivät aja meidän asioitamme. Meillä oli keväällä kokous, johon oli kutsuttu kaikki alueen luottamushenkilöt ja puolueet. Sovimme yhteisen vaaliteeman: Äänestä espoonlahtelaista. Se on nyt vaalivuonna erityisen tärkeää, jos haluamme säilyttää ensi valtuustokaudella päätettävässä yleiskaavassa luontomme  ja kalliomme.

Minusta ihmisen viihtyisä ympäristö on myös rahanarvoinen asia. Espoossa lähdetään siitä, että taloudellinen tehokkuus on itseisarvo ja sen varjolla voidaan tuhota asuinympäristön viihtyvyys, koska sillä ei ole taloudellista merkitystä päättäjälle.

Kunnan tasolla asia ilmenee siten, että oikeisto on huolissaan vain kaupungin kasvaneista henkilökuluista, vasemmisto on huolissaan palvelujen määrästä ja laadusta, terveydenhoito- ja päivähoitomenoista. Koulukurjuus on kaikkien tiedossa, vanhusten palvelujen puute on seuraava pommi. Espoonlahti on toiseksi nopeiten kasvava suuralue, eli nämä ovat erityisesti meidän ongelmiamme ja niiden hoitoon tarvitaan lisää valtuutettuja

Puolueosastot ovat paikallisdemokratian perusyksiköitä

Aikanaan kun mietimme Kultun ohjelmaa, todettiin, että kokoomus järjestää kotiseutukävelyn. Kiitosta tuli kovasti. Kun demarit lupasivat järjestää perinteisen itsenäisyyspäivän juhlan tuli kritiikkiä, että ei sotketa politiikkaa asukastoimintaan.

Jokaisella ihmisellä on käsitys siitä, miten yhteiskuntaa tulee kehittää. Poliittista sitoutumattomuutta ei ole olemassa. Asukastoimintaa on pidetty epäpoliittisena toimintana ja alueneuvottelukuntienkin piti olla ”epäpoliittisia”. Näin ei ole enää. Tosiasiat on tunnustettu.

Näin poliittisten yhdistysten roolin samanlaisena kuin asukasyhdistysten.  Puolueosastojen tärkein tehtävä on osallistua asukastyöhön kaikissa sen muodoissaan. Vaikuttaminen paikallisissakin asioissa kaupungin tasolla tapahtuu puolueiden kautta.

Olen ollut pitkään yhteistyössä eri puolueiden espoonlahtelaisten valtuutettujen kanssa. En muista yhtään tapausta, että meillä olisi ollut poliittisia erimielisyyksiä, vaan olemme aina olleet yhtä mieltä ja yhdessä ajaneet Espoonlahden kehittämistä. Politiikka tulee mukaan kuntatason asioissa.

Moni meistä vanhemmista on syntynyt jossain muualla. Meille on kotiseutu rakas. Asuinympäristömme ja ihmiset. Toivottavasti myös meidän lapsemme voivat sanoa samaa Espoonlahdesta.

Juhani Hakala
Kaupunginvaltuutettu (sd)