web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Politiikka ja alueneuvottelukunta

ESPOONLAHDEN ALUENEUVOTTELUKUNNAN KOKOONPANO


Espoonlahdessa on Espoon kaupungin ja Sisäasiainministeriön kaksivaiheinen osallisuushanke. Valtakunnallisesti jälkimmäiseen vaiheeseen pääsivät merkittävimmät ja ne hankkeet, joiden tavoitteena oli lähentää poliittisia päättäjiä ja asukkaita sekä heitä edustavia asukaselimiä. Osallisuushanke teki esityksen yhdessä alueneuvottelukunnan kanssa Espoonlahden alueneuvottelukunta-kokeilun käynnistämisestä tältä pohjalta. Osallisuushanke näki toimeksiantonsa mukaisesti kokeilussa erittäin tärkeänä poliittisten päättäjien ja asukkaiden lähentämisen toisiinsa. Kuitenkin päättäessään alueneuvottelukunnan kokoonpanosta kaupunginhallitus sulki Espoonlahdessa poliittisten puolueiden edustajat neuvottelukunnan ulkopuolelle.

Edellisellä vaalikaudella poliittiset puolueet olivat edustettuina Espoonlahden alueneuvottelukunnassa, eikä asiaa kyseenalaistettu . 18.12.00 alueneuvottelukunnan seminaarissa järjestelyä pidettiin hyvänä ja sovittiin että järjestelmää jatketaan seuraavalla kaudella. Alueneuvottelukunta päätti vuoden alussa, että poliittisten paikallisten puolueosastojen edustajat voivat olla läsnä kokouksissa puheoikeudella.

Poliittisen puolueiden osallistumisesta neuvottelukunnan työhön on keskusteltu  alkuvuodesta useampaan otteeseen. Vasta-argumentit ovat seuraavat: alueneuvottelukunnat ovat asukaselimiä, eikä niissä siten voi olla poliitikkoja.      Vastapuoli katsoo, että tämä ajatus pitää sisällään sen, etteivät poliitikot edusta asukkaita. Toisaalta poliitikot tietävät mitä eri asioissa tapahtuu päätöksentekokoneistossa ja poliittiset puolueet tekevät päätökset kaupungin tasolla. Eri asukaselimien puheenjohtajina ja edustajina on henkilöitä, jotka ovat olleet eri puolueiden ehdokkaina kunnallisvaaleissa. Saman karanteenin pitäisi koskea myös heitä, eli asukaselimien johtotehtäviin ei voi valita poliittisen vakau-muksen omaavia henkilöitä.  

Asia tuli kärjistyneesti esiin, kun neuvottelukunnassa valittiin eri asioiden     vastuuhenkilöitä. Osa halusi vetäjiksi asukasjäseniä, jotka ovat neuvottelukunnan varsinaisia jäseniä. Osa halusi vetäjiksi ko. lautakunnan jäseniä eli poliitikkoja, jotka ovat perillä asioista ja voivat edistää alueensa tavoitteita lautakunnassa ja voivat vaikuttaa valtuustoon ja kaupunginhallitukseen.

Espoonlahden alueneuvottelukunnassa on edustettuina läsnäolo- ja puhe-oikeudella kokoomus, SDP, RKP, vihreät ja kristilliset. Kaikille puolueille on tarjottu mahdollisuutta nimetä oma edustajansa alueneuvottelukuntaan.

____________________
Juhani Hakala
Suunnittelupäällikkö
Alakartanontie 31 B 6, 02360 Espoo
Puh 050 552 1513, koti+fax 801 7285
_____________________


____________________
Juhani Hakala
Suunnittelupäällikkö
Alakartanontie 31 B 6, 02360 Espoo
Puh 050 552 1513, koti+fax 801 7285
_____________________