web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Espoonlahden kulttuurityhjiö
Työväenopiston opetus on Espoonlahdessa ylivoimaisesti heikointa. Espoonlahti on kaupungin toiseksi suurin ja edelleen kasvava lähiö. Työväenopiston talousvaikeuksien vuoksi tilanne on edelleen pahentunut.

Taiteen perusopetus on Espoonlahdessa heikointa ja tilanne pahenee. Toisin kuin muilla suuralueilla, Espoonlahdessa ei ole yhtään taiteen perusoppilaitosta (musiikki, tanssi, kuva- ja esittävä taide). Lapsiin ja nuoriin kohdistuvia avustuksia on supistettu kulttuurilautakunnan päätösten vastaisesti muutamassa vuodessa neljänneksellä. Samaan aikaan taiteen opetuksen palkat ja vuokrat ovat nousseet, joten koulut ja opistot joutuvat lopettamaan toimintaa sijaintipaikkansa ulkopuolelle.

Oppilaitokset ovat aiemmin hakeneet jatkuvasti opetustiloja Espoonlahdessa, siinä onnistumatta. Espoonlahden arvostusta ja palkintoja saaneet lasten ja aikuisten teatterit harjoittelevat Matinkylässä parin bussin päässä.

Kulttuurilautakunta ja asukastoimijat esittivät yhteistiloja Lippulaivan laajennuksen Työväenopistolle ja taiteen perusopetukselle, joita myös asukasjärjestöt voisivat käyttää.  Tilat ovat kuulemma liian kalliit, komeat ja liian keskellä, että niitä voitaisiin antaa asukkaille, lapsille ja nuorille. Lapset ja nuoret ovat Espoon strategian painopiste. Tiloja ei rakenneta.

Sivistystoimen johto on ollut sulkemassa milloin mitäkin kirjastoa. Lautakunta on tähän mennessä pystynyt torpedoimaan nämä hankkeet. Ainoa mistä on luovuttu, on Espoonlahteen suunniteltu lastenkirjasto. Nyt virkamiehet esittävät kahta (Alakivenlahti ja Soukka) Espoonlahden kolmesta kirjastosta suljettavaksi uuden aluekirjaston vuoksi.  Se ei tule kumpaankaan lähiöistä, joissa kirjastot on uhattu sulkea.

Kirjastomatka pitenee esim. Soukanniemessä, Kaitaalla, Iivisniemessä ja Suvisaaristossa asuville ja edellyttävät monille bussin vaihtoa. Soukan kirjasto on koulun vieressä ja kouluyhteistyötä painotetaan muualla Espoossa voimakkaasti. Moni Suvisaariston koululaisista (ylä- ja ala-aste, lukio) odottaa bussia kirjastossa. Soukan kehittäminen on lopetettu, koska se halutaan sulkea. Kivenlahdesta voisi tehdä lapsi- ja nuorisopainotteisen kirjaston.

Tietysti voi sanoa, että sitä saa mitä tilaa. Espoonlahdesta on runsas puolet valtuutetuista, jotka sille väkimäärän mukaan kuuluisi. Jos äänestää Keski-Espoolaista on turha kuvitella, että hän välittäisi Espoonlahden asioista.

Erityisesti keski-espoolaiset kaupunginhallituksen jäsenet ovat vastustaneet hankettamme, kun he itse luopuivat kulttuuritiloista (lautakunta olisi niitä puoltanut loppuun asti). Heillä on kuitenkin kaksi taiteen perusoppilaitosta, joissa on esiintymistilat, Kannunsillan sali, taidegalleria kaupungin tiloissa, näyttelykäyttöön tuleva Sunan navetta, kotiseututalo ja koulumuseo - riittääkö? Keskisuurta kaupunkia vastaavassa Espoonlahdessa ei ole mitään näistä.

Seuraavat hankkeen kampittajat löytyivät Espoonlahdesta, jotka valittivat Lippulaivan laajennuksen kaavasta. Nämä valittajat tuhosivat toisten asukkaiden kohta kymmenen vuoden työn kulttuuritilojen saamisesta Espoonlahteen. Nyt on kyse siitä miten valitusta tulkitaan eli kaataako valitus koko kaavan vai vain osia siitä.

Ainoa mikä on varma, on aluekirjaston tulo ja sitä nimenomaan ei Espoonlahdessa haluttu. Espoonlahden alueneuvottelukunta, kaikki mukana olevat puolueet ja asukasyhdistykset ovat ilmoittaneet jo ennen kaavavalmistelua, että me tarvitsemme nimenomaan kulttuuritilat. Tästä koko hanke lähti liikkeelle. Uusi kirjasto ei meille ole tärkeä, koska meillä on hyvin palvelevat lähikirjastot. Virkamiehet esittävät nyt mallia, jossa olisi kirjasto ja esiintymistila riittämättömin aputiloin.

Espoonlahti tunnetaan aktiivisesta asukastoiminnastaan ja erityisesti kulttuuritoiminnastaan (Espoonlahden kulttuurivuosi 2000 eli KULTU). Vuonna 2000 KULTU:n päätyttyä asetimme tavoitteekseen kulttuuritalon, josta olemme jo tinkineet. Kulttuuritalon tontti siirtyy asuntotuotantoon. Olemme vaatineet kaupungin tontin jalostamisesta saamia rahoja Lippulaivan laajennuksen kulttuuritiloihin, koska luovumme meille kaavalla luvatusta talosta. Vaan eipä ole luvattu.  Edelleen olemme myös yksimieleisesti ajaneet halvinta omistusmallia, eli kaupungin suoraa omistusta.

Kokoomus on temppelin harjalla. Muut puolueet ovat hankkeen takana, mutta kokoomuksen oman napaan tuijottajat (muille ei mitään, jos mekin emme saa) saattavat kaataa kulttuurihankkeen. Se kulttuuriystävällisyydestä.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja (sd)
KULTU-aktivisti