web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Espoon kansainvälinen teatteri

Espoon kansainvälinen teatteri

Arvatkaapa ketkä ovat Espoon teatterin yleisössä suhteellisesti ottaen yliedustettuina: pääkaupunkiseudun teatterialan ammattilaiset. Syy selviää teatterin virallisesta nimestä: Espoon Kaupunginteatteri~The International Theatre of Finland. Teatteri tuo maahan kansainvälisiä huippuesityksiä, sekä myös kiitosta saaneita esityksiä Suomesta. Vierailut vaan ovat lyhyitä ja ylistävät arvostelut tulevat liian usein jälkikäteen.
Mitä Sinulle tulee mieleen sanoista Helsingin kaupunginteatteri tai Kansallisteatteri? Ensin tulee mieleen teatterin imago, josta teatteritalo on tärkeä osa. Siksi nämä teatterit tunnetaan. Espoon teatteri sijaitsee toimistotalossa Tapiolan sivukadulla, tosin ulkomaiset vierailut ovat yleensä Kulttuurikeskuksessa. Mutta tämä on syy, miksi kaikki espoolaiset eivät tunne omaa ammattilaisten arvostamaa teatteriaan.
Usein esitetty väite on, ettei Espoo teatteria tarvitse, onhan niitä Helsingissä monta. Kun näiltä ihmisiltä kysyy, milloin ovat käyneet viimeksi teatterissa, niin he eivät muista. Teatterissa aktiivisesti käyvät kaipaavat omaa teatteria ja myös sen omia loppuunmyytyjä tuotantoja. Toisekseen Suomessa ei ole yhtään muuta kansainvälisiä esityksiä maahantuovaa teatteria. Voi olla, että kaikki espoolaiset eivät teatteria kaipaa, mutta ammattilaiset kaipaavat tuulahduksia maailmalta.
Espoon kaupunginteatteri on kaupungin avustama itsenäinen säätiö. En jaksa luetella nukuttavia lukuja. Sanonpa vaan, että Suomen parhaaksi teatteriksikin noteerattu teatterimme on keskisuurten ja suurten kaupunkien sarjassa peränpitäjä, kun lasketaan kaupungin avustuksia/asukas. Avustus on muutaman kymmenyksen luokkaa kaupungin budjetista. Ehkä kaupunkikin on havainnut tämän, koska teatterirakennuksen rakentaminen on edennyt myönteisesti kaupungin elimissä.
Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän mukaan” Kaupunginteatterin uudet tilat suunnitellaan Tapiolan keskukseen Vesiputoustalon edustalle kaavoitettavaan kulttuurirakennukseen, joten teatterin toiminta Tapiolassa on turvattu”. Jos kaikki etenee suunnitellusti, rakentaminen alkaa vuonna 2018.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan varapuheenjohtaja ja puheenjohtaja 1996-2008
Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen hallituksen jäsen