web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Espoon teatteritalofarssi

Espoon teatteritalofarssi                            5.10.15

Traagiskoominen farssi liian monessa näytöksessä.  Espooseen on yritetty teatteritaloa aktiivisesti jo 40 vuotta, ja aina virkamiehet ovat torpanneet hankkeet.

Viimein näytös alkoi vuosi sitten. Kaupunginhallituksen jaoston päätöksestä kaupunginsuunnittelulautakunta päätti teatterikaavasta vesiputoustalon eteen. Kaupunginjohtaja ja silloinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja kannattivat hanketta kannatusyhdistyksen tilaisuuksissa. Asetettiin kaksi valmistelutyöryhmä.

Järkytys oli melkoinen kun kaupunki ilmoitti viime keväänä, ettei tule teatteritaloa, tuleekin kulttuuritalo samaan paikkaan ja vain osa teatteria. Tässä vaiheessa lehdistössä imeteltiin, että Tapiolassa on jo ennesetää kymmeniä tuhansia neliöitä kulttuuritilaa ja esim. suuremmassa Espoonlahdessa 0 neliötä. Sitten virkamies tajusi, että kulttuurikeskuksesta poistuu 60 varausta/vuosi, kun teatterilla on oma talo. Tätä myyntiä ei tarvitse markkinoida.

Kesän mietittyään virkamiehet päättivätkin että teatteri tulee Kulttuurikeskuksen eteen torin alle. Espoon tapaan kummassakaan valmistelussa ei ollut poliitikkoja mukana. Espoon valmistelu ei ole läpinäkyvää.

Kuinkas ollakaan myös 2000-luvulla tutkittiin talovaihtoehtoa maan alle samaan paikkaan. Maan johtava maanrakennusfirma (mm. metro) totesi ehdotuksen toteuttamiskelvottomaksi. Sitä ei kerrottu luottamushenkilöille. Maan alle rakentaminen vaatisi kalliita erikoisratkaisuja, koska osa tiloista tulisi kulttuurikeskuksen alle.. Maan päälle pystyisi rakentamaan paljon  halvemmalla ja laajentaminen olisi helpompaa. Torille sisäänkäynnin viereen tarkennettavat ilmanvaihto-, jäähdytys- jne härvelit pilaisivat täysin kulttuurikeskuksen fasadin. Uskoisin arkkitehti Sipisellä olevan mielipide asiasta.

Kulttuurikeskuksen vieressä kaupungin kalleimmilla tonteilla on kaksi maisemaan pilaavaa urheilukenttää, joilla on vähän käyttöä ja kenttiä on rakennettu lisää muualle. Tähän rakentaminen olisi halvempaa kuin maan alle. Esim. tilanahtaudesta kärsivä kirjasto saisi aivan uudet tilat, ja yhdistäminen kulttuurikeskukseen olisi helppoa. Talo voisi tukea kulttuurikeskuksen arkkitehtonista kokonaisuutta varsinkin kun myös kulttuurikeskuksen vastapäinen talo puretaan. Torin ympäristöstä  saisi arkkitehtonisesti ehjän kokonaisuuden ja torista voisi tehdä monumenttipuiston. Tämä oli meidän luottamushenkiöiden ehdotus

Kun ajattelee esim. Helsingin kaupunginteatteria ja Kansallisteatteria, osa teatterien, ja myös kaupungin kulttuuri-imagoa, on  arkkitehtonisesti komeissa puitteissa. Teatteritalon piti olla Espoon kulttuuri-imagon kohottaja, kaupungin osuus 3 T:hankkeessa (tiede: Otaniemi, tekniikka: Keilaniemin, taide: Tapiola).

Tervetuloa Espoon Underground International teatteriin. Häpeääkö Kaupungin johto kaupunginteatteriaan ja haluaa haudata sen maan alle, millä ei houkuttella katsojia.

Juhani Hakala
Espoo
Kulttuurilautakunnan vpj ja pj 1996-2008