web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Kulttuuritori pilataan?

Kulttuuritori pilataan?                                 15.12.15

Espoossa kaupunginsuunnittelulautakunta valmistelee kaavat ja valtuusto vahvistaa ne. Lautakunnalla on kaupunkikuvallinen asiantuntemus Näiden päätösten vastaisesti virkamiehet haluavat rakentaa teatterin kulttuurikeskuksen eteen maan alle.

Kulttuurikeskuksen ja sen viereisen “Marimekon” talon suunnitteli professori Arto Sipinen, joka on suunnitellut Suomeen 26 julkista rakennusta mm kulttuurikeskuksia, kaupungintaloja ja yliopistorakennuksia. Hänellä on todella mittava ansiolista. Hänen mielipidettään ei ole pyydetty torin pilaamisesta

Keskuksen edessä oleva avoin toritila on osa Sipisen suunnittelemaa kokonaisuutta. Nyt virkamiesten mukaan torille tulee näyttämön yläosa, joka peittää kulttuurikeskuksen fasadin. Tämä lienee yksi syy miksi museovirasto vastustaa hanketta.

Torille tulee rekoille hissirakennus, jolla lavasteet viedään maan alle. Samoin torille tulee ilmastointitorneja, ne eivät voi olla turvallisuussyistä maan tasolla. Kun rakennus louhitaan kallioon, pitää radon poistaa rakennuksen alta ja ympäriltä. Se on kallista ja vaatii omat tuuletuslaitteensa.

Vakavin ongelma on katsojien turvallisuus. Heidät on saatava nopeasti ylös savun seasta, kun hissit ja tuuletus eivät toimi. Torille tulee rakentaa monta suurta varauloskäyntirakennusta. Ymmärrän, että mm. tämän vuoksi hanketta selvittänyt asiantuntijayritys on jo aiemmin katsonut, että hanke ei ole toteuttamiskelpoinen.

Miksi ei rakennettaisi paljon halvemmalla ja turvallisemmin maan päälle, vaikka kulttuurikeskuksen vastapäätä purettavan talon paikalle, johon mahtuisi kirjastokin? Maanpäällistä rakennusta voi aina laajentaa. Rahathan teatteriin saadaan virkamiesten mukaan Tapiolan tulevista tonttikaupoista ja luvista.

Juhani Hakala