web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Tapiolan kulttuurikeskuksen suojelu

TAPIOLAN KULTTUURIKESKUKSEN SUOJELU    19.5.16

Espoon Kaupunginhallitus (2005), Kaupunginsuunnittelulautakunta (2014) sekä kaupunginhallituksen Elinkeino- ja kilpailukykyjaosto (2014) ovat päättäneet Espoon kaupunginteatterin sijoittamisesta nk. Vesiputoustalon itäpuolelle. Kulttuurilautakunta on päättänyt arkkitehtuurikilpailun käynnistämisestä (2006).  Näistä päätöksistä huolimatta virkamiehet aloittivat salaa valmistelun teatteritilan sijoittamiseksi Kulttuurikeskuksen eteen aukion alle. Aukion päälle tulee näyttämötorni ja mahdollisesti muita rakennelmia.

Erityistä huolta asukkaissa aiheutti Tapiolan Killan asukastilaisuudessa 2.5.16 Tapiolan projektipäällikkö Antti Mäkisen ilmoitus, että edelleen suunnitelmissa on purkaa Kulttuurikeskusta Keskusaltaan puolelta ja poistaa amfi sekä vesiputous ja sijoittaa kirjasto maan alle.

Tapiolan Killan asukaskokous ja Tapiolan Asukasfoorumi olivat yksimielisiä siitä, että teatteri tulisi sijoittaa Vesiputoustalon viereen. 250 taiteilijaa on allekirjoittanut adressin Vesiputoustalon puolesta. Kaupunginteatteria ylläpitävä säätiön hallitus ei ole ollut mukana valmistelussa.

Professori Arto Sipinen voitti työllään "Kuunsilta" (1980) Espoon Kulttuurikeskuksen arkkitehtuuri-kilpailuun. ”Kuunsilta” jatkaa Aallon monumentaalirakennusten perinnettä. Kulttuurikeskus on Sipisen päätyö, jonka teemat jatkuivat hänen myöhemmissä töissään.

Keskeisiä vaikutteita ”Kuunsiltaan Sipiselle antoivat Aarne Ervin Tapiola-suunnitelman keskustorni ja vesiallas. Vesiaihe oli Sipiselle hyvin keskeinen, joka nyt aiotaan tuhota (Lähde: Arto Sipinen, arkkitehti, toim. Tapani Aartomaa).

Tapiola on ollut rajun myllerryksen kohteena. Ainoina alkuperäisestä Tapiolan keskustan suunnitelmasta ovat säilyneet Keskustorni ympäristöineen, keskusallas, uimahalli ja Kulttuurikeskus ja Tapiolan kirkko. Sipisen nk. Marimekkotalo kulttuuriaukiolla täydentää kokonaisuutta.

Kyseessä on valtakunnallisesti merkittävä arvo- ja perinnemiljöö, joka on saanut valmistuessaan miljöökunniakirjan (1989). Arkkitehti Sipiseltä ei ole pyydetty lausuntoa suunnitelluista muutoksista, joita hän vastustaa. Kulttuurikeskuksen paikalla on alkuperäisessä Ervin suunnitemassa teatteritalo.

Asian valmistelu on ollut salaista ja epädemokraattista. Virkamiesten suunnitelmista ei tiedetä riittävästi ja valmisteluun ei ole voitu siksi vaikuttaa Kuntalain edellyttämällä tavalla. Asia tulee käsittelyyn Kaupunginhallituksen Elinkeino- ja kilpailukykyjaostossa 6.6.16. Virkamiehet ovat ilmoittaneet esittelevänsä toteutettavaksi maanalaisen ratkaisun. Muuta tietoa jo valmiin esityksen sisällöstä ei ole annettu.

Espoon Kulttuuriseura ry on jättänyt hakemuksen Kulttuurikeskuksen ja sen ympäristön suojelemisesta.

Lisätietoa:   Jarkko Rahkonen 0400 815719 jarkkorahkonen33@gmail.com                                                      Espoon Kulttuuriseura ry puheenjohtaja  

 Juhani Hakala 050 5521513 juhani.hakala@tietotori.fi                                                                                                                              Tiedottaja

Miun tekstiä