web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Kantelu Länsiväylän pääkirjoituksesta

Julkisen sanan neuvosto
Kantelu
Valituksen kohde: Länsiväylän vastaavan päätoimittajan A-P. Pietilän pääkirjoitus:: “Riita kaataa Espoon teatterin” (liite).

Espoon Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto on tehnyt 16.11.15 seuraavan päätöksen

4397/10.03.02/2015~
~§ 110
Lähtökohdat teatteritilojen sijoittamiselle Tapiolan keskuksessa ja tähän liittyvät kehittämislinjaukset (Pöydälle 19.10.2015)~
Päätös~~~~ Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto
- päätti, että Espoon kaupunginteatterin tilojen sijoittaminen Espoon kulttuurikeskuksen yhteyteen Tapiolaan selvitetään viipymättä siten, että Kulttuurikeskuksesta, Kulttuuriaukiosta ja kaupungin omistamasta KOy Kulttuuriaukiosta saataisiin kehitettyä vetovoimainen ja monipuolinen kulttuurin tapahtumakeskus ja kaupunkilaisten olohuone,~
- edellyttää, että tämän rinnalla selvitetään toiminnalliset ja taloudelliset vaihtoehdot toteuttaa teatteri vesiputoustalon edustalle kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksymän kaavaehdotuksen mukaisesti.
Tästä päätöksestä huolimatta Länsiväylän 28-29.2016 (N:o 41) pääkirjoituksessa kutsui molempien vaihtoehtojen tasapuolista selvittämistä vaativia ”uhoajiksi ja ”teatterikiivailijoiksi”, joiden toiminnan seurauksena Espoon teatteri ”kaatuu”. Minusta tämä on uhkailua.
Pääkirjoituksessa esitetään em. päätöksen pohjalta teatterin sijoittamista Emman yhteyteen. Tällaista esitystä ei ole käsitelty missään poliittisessa elimessä. Em. päätöksessä ei puhuta mistään ”hotelli- ja kongressivaihtoehdosta”. Tämä vaihtoehto ei ole ollut esillä valmistelussa. Tämä on kuitenkin Pietilän ainoa peruste miksi teatteria ei voi rakentaa Vesiputoustalon yhteyteen.
Yksiselitteinen asiavirhe on, että Tapiolan projektinjohtaja väittää edelleen, että Museovirasto on antanut Vesiputoustalon tontille asuntojen rakentamista puoltavan lausunnon.  Tämä ei Museoviraston mukaan pidä paikkaansa ja asia vaatii oikaisua. Kaupunki ei ole pyydettäessä esittänyt tällaista lausuntoa.
Pietilä vaatii uusia teatterin tiloja Kulttuurikeskuksen yhteyteen. Tämä tarkoittaa että Kulttuuriaukiolle rakennetaan näyttämötorni, muita rakennelmia, kuten ilmastointitorneja ja rekkahissi.   Samoin revitään Keskusaltaan puoleinen seinä, vesiputous ja amfi. Sipinen pitää tätä osaa, vesiaihetta, kekeisesenä elemettinä rakennuksessaan.
Kulttuurikeskus on professori Arto Sipisen päätyö joka paljon kansainvälistä arvostusta. Kulttuurikeskus ympäristöineen haettiin hänen aloitteestaan suojelukohteeksi. Se on viimeinen jäänne alkuperäisestä Tapiolan Ervin keskustasuunnitelmasta. Rikosoikeudellisen rangaistuksen uhalla suojelukohteessa (tornitalo edustoineen, keskusallas, uimahalli, Marimekkotalo).  ei saa tehdä mitään muutostöitä Pietilä uhkaa, että haettu suojelu kaataa koko teatterihankkeen.
Pietilän mukaan:  ”Teatterin tulevaisuudesta päättää kaupunginvaltuusto…” Tämä on selvä asiavirhe. Teatteri on itsenäinen säätiö ja kaupungin on mukana säätiössä.  Toinen asiavirhe on, että  vain ”vierailuteatterin olemassaolo turvataan”. Teatterisäätiön sääntöjen mukaan, jotka myös kaupunki on allekirjoittanut, teatterilla on myös omaa tuotantoa.
20 kaupunginvaltuutettua on tehnyt kyselyn tässäkin esitetyin perustein asian yksipuolisesta valmistelusta.
Pääkirjoituksen tarkoitus on vääristellyllä tiedolla vaikuttaa Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaoston 6.6.16 pidettävään kokoukseen, jossa asia käsitellään. Siksi katson, että Länsiväylän olisi tullut oikaista väärät tiedot ja kertoa molemmista vaihtoehdoista.
Vastineeni Länsiväylään

ARVOISA PÄTOIMITTAJA

Pääkirjoituksessanne otsikko ”Riita kaataa Espoon teatterin” taitaa mennä uhkailun puolelle: jos ette päätä niin kuin minä haluan, lopetetaan Espoon teatteri. Kuulun mielestänne uhoajien luokkaan, en realisteihin. Katsotaanpa.

Puhutte ”kaavaillusta” monitoimitalosta. Tällainen kuvio oli vuosi sitten, nyt puhutaan vain teatteritalosta - myös poliittisten elinten pöytäkirjoissa. Sanotte, että ulkopuolista rahoittajaa ei löytynyt hotelli- ja kongressikeskuksen osalta. Eli siis teatteritalolle löytyi rahoittaja. Se on fakta.

Mielestänne ainoa vaihtoehto teatterille on Kulttuurikeskus tai Emman läheisyys. Tämä on sikäli outoa, että Kulttuurikeskuksen ympäristöä on haettu suojelukohteeksi, mikä pysäyttää kaikki työt, kunnes Ympäristöministeriö vahvistaa suojelun. On rikoslaissa mainittu rikos, jos suojelualueeksi haettua aluetta puretaan tai rakennetaan.

Viittaatte, että teatterin tulevaisuudesta päättää valtuusto ja otatte tiukasti kantaa Vesiputoustaloa vastaan. Kaupunginhallituksen jaosto marraskuussa ja viime valtuusto (Arviointikertomuksessa) edellyttävät, että sekä Kulttuurikeskus ja Vesiputoustalo selvitetään tasapuolisesti. Tämä selvitys ei vielä ole julkinen, joten lehdellänne lienee salaista tietoa, esityksen sisällöstä. Eiköhän odoteta. että valtuusto käsittelee asian, sekä kyseenalaisista menettelyistä tehdyn valtuustokysymyksen.

Väitätte, että Museovirasto tulee alueen asuntorakentamista ei teatteritaloa. Tiedustelen mihin tieto perustuu? Museovirasto ei vahvista tietoa. Toivon tähän oikaisua lehdessänne. Tai sitten julkaisette lausunnon.

Puhutte laatikkomaisesta teatteritalosta. Se on tietysti Teidän käsitys rakennusarkkitehtuurista. Kulttuurilautakunta on päättänyt arkkitehtuurikilpailun järjestämisestä.

Tuette vain vierailuteatteria, eli oma tuotanto lopetetaan ja henkilöstö irtisanotaan. Tämä on Espoon kaupunginteatterisäätiön sääntöjen vastaista ja Espoon kaupunki on yksi allekirjoittajista.~

Juhani Hakala
Epärealistinen teatteriuhoaja

Päätoimittaja Pietilä on vastannut seuraavasti
Arvoisa vastaanottaja.
Julkisen sanan neuvoston ohjeiden mukaisesti Länsiväylä ei julkaise vihapuheit eikä uhkailuun viittaamista. Sen sijaan voimme julkaista kannanottonne muutoin seuraavassa muodossa:

Teatterille löytyy rahat

Länsiväylän pääkirjoituksessa (28.5.) puhutaan ”kaavaillusta” monitoimitalosta. Tällainen kuvio oli vuosi
sitten, nyt puhutaan vain teatteritalosta - myös poliittisten elinten
pöytäkirjoissa. Tekstissä väitetään, ettei ulkopuolista rahoittajaa löytynyt
hotelli- ja kongressikeskuksen osalta. Eli siis teatteritalolle löytyi
rahoittaja. Se on fakta.

Pääkirjoituksen mukaan ainoa vaihtoehto teatterille on Kulttuurikeskus tai Emman
läheisyys. Tämä on sikäli outoa, että Kulttuurikeskuksen
ympäristöä on haettu suojelukohteeksi, mikä pysäyttää kaikki työt,
kunnes Ympäristöministeriö vahvistaa suojelun. On rikoslaissa mainittu
rikos, jos suojelualueeksi haettua aluetta puretaan tai rakennetaan.

Lehti ottaa tiukasti kantaa Vesiputoustaloa vastaan. Kaupunginhallituksen
jaosto marraskuussa ja viime valtuusto (Arviointikertomuksessa)
edellyttävät, että sekä Kulttuurikeskus ja Vesiputoustalo
selvitetään tasapuolisesti. Tämä selvitys ei vielä ole julkinen,
joten lehdellä lienee salaista tietoa, esityksen sisällöstä.

Juhani Hakala
EspooA-P.Pietilä
vastaava päätoimittaja, toimitusjohtaja
Etelä-Suomen Media Oy
puh. 09 273 0000

Rälssitie 7 A, 01511 Vantaa

Etelä-Suomen Media Oy on osa Keskisuomalainen-konsernia

Kannanottoni
En hyväksy Pietilän kannanottoa. Siinä ei korjata pääkirjoituksen selviä asiavirheitä (esim. Museovirasto).
Mitä uhkailuun tulee, niin tyylikeinona noudatan pääkirjoituksen tyyliä.
Vaadin vastineeni julkaisemista sellaisenaan.
Jätän Julkisen sanan neuvoston harkintaan sen, mitä merkitsee, että päätoimittaja pyrkii vaikuttamaan väärin perustein poliittiseen päätöksentekoon (6.6.), eikä kaupunginhallituksen päätöstä kannattavien mielipidettä julkaista. Päätös merkitsee molempien vaihtoehtojen tasapuolista selvittelyä.
Olen pyytänyt vastineen julkaisemista ja virheiden korjaamista, Länsiväylä julkaisee vain vastineen, jonka itse hyväksyy.


Liitteet:
Tiedosto  004.jpg / JPG-tiedosto    960K