web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Tervetuloa kotiin Aulis Pitkälä

Juttu lähti Demokraattiin                      3.10.16

TERVETULOA KOTIIN AULIS PITKÄLÄ

Kyllä Sinua onkin odotettu Espoossa. Meillä olisi pieni toivomus. Jos vaikka Sivistystoimessa alettaisiin taas noudattaa Kuntalakia ja demokratian pelisääntöjä.

Viime kaupunginvaltuustossa valtuutettu Leena Luhtanen (sd) totesi, että päätöksenteon valta on karannut valtuutetuilta virkamiehille, kun esityslistalla väitettiin, että on päätetty rakentaa teatteritalo maan alle. Tällaista päätöstä ei ole tehty missään poliittisessa elimessä.  Kokoomusvaltuutetut eivät suostuneet oikaisemaan virheellistä tekstiä.

Luhtanen ja muuta 20 kaupunginvaltuutetun olivat tehneet teatteria koskeva valtuustokysymyksen. Kaupunginhallitus (2005), sen jaosto (2014) sekä kaupunginsuunnittelulautakunta (2014) olivat päättäneet, että teatteritalo tulee Vesiputoustalon viereen.

Näistä päätöksistä huolimatta virkamiehet valmistelivat salaa teatteritalon sijoittamista Kulttuurikeskuksen eteen maan alle ja Kulttuurikeskuksen osittaista purkamista. Virkamiehet ovat kieltäytyneet tuomasta Vesiputoustalon kaavaa valtuuston vahvistettavaksi. Kokoomus tulee virkamiehiä.

Maanalaista ratkaisua ei ole Kuntalain mukaisesti esitelty Tapiolan asukkaille. Tapiolalaisten itse järjestämissä kokouksissa (Asukasfoorumi, Tapiolan Kilta) asukkaat vastustivat yksimielisesti ja jyrkästi maanalaista ratkaisua. Espoolaiset ja erikseen myös kulttuuriväki ovat lähettäneet tuhansien nimien adresseja – tuloksetta. Itsenäinen Teatterisäätiö ei ole päässyt mukaan talonsa valmisteluun ja vastustaa kannatusyhdistyksen kanssa hanketta. 

Maanalaista ratkaisua perustellaan sillä, ettei kulttuurikeskuksen remonttiin muuten saada rahaa ja että Vesiputoustalon tontti voitaisiin myydä. Perustelut eivät huomioi teatterin tarpeita.

Demarijohtoinen Espoon Kulttuuriseura on hakenut kulttuurikeskuksen ja sen ympäristön suojelua. Kyseessä on professori Sipisen kansainvälisesti arvostettu pääteos. Suojelualoite on hänen. Siitä huolimatta virkamiehet valehtelivat kaupunginhallituksen jaostolle, ettei mitään hakemusta oltu jätetty, vaikka asia oli näkyvästi lehdistössä. Jäsenet uskoivat ja rakentamisen suunnittelu jatkuu. Ely-keskus myöntää, että hakemus oli kyllä vireillä, mutta ”katosi”, kun rakentamisesta päätettiin ja”löytyi” heti päätöksen jälkeen. Ely-keskus kieltäytyy antamasta suojelluksi haetulle alueelle lain mukaista rakentamiskieltoa hakemuksen käsittelyn ajaksi. Ympäristöministeriö selvittää keskuksen toimintaa Kulttuuriseuran kantelun pohjalta.

Espoon johdon teatterivihaa kuvaa hyvin se, että kaupunginhallituksen jaosto päätti kesällä jäädyttää teatterin avustukset ja supistaa sen toimintaa ainoana kulttuurilaitoksena Espoossa. Asia kuuluisi Kulttuurilautakunnan päätösvaltaan, mutta siellähän on teatteritaiteen ymmärtäjiä. Espoo käyttää teatteriinsa 5,9 €/as, mikä on 25 suurimman kaupungin pohjanoteeraus. Seuraava on Pori 16,2 €/as. 21 kaupunkia käyttää teatteriinsa yli 20 €/as (v 2011).

Minä en pyydä Aulis mitään muuta kuin, että asiat valmistellaan tasapuolisesti ja että Teatterisäätiötä ja Tapiolan asukkaita kuullaan ja kuunnellaan eri vaihtoehdoista. Luhtasen valtuustokysymyksen valmisteli ”puolueettomasti” virkamies, jonka vain toista vaihtoehtoa tukevia toimia ja vääriä tietoja kysymyksessä arvostellaan.

Niin ja vielä Aulis. Voisitko mitenkään vaikuttaa, että Espoon valtavia rahastoja voitaisiin käyttää koulujen ja päiväkotien homekorjauksiin, vaikka se kaupunginjohtajan mukaan on ”hölmöläisten hommaa” kun raha tuottaa paremmin rahastoissa. Vastaavatkohan tuotot henkilökunnan ja lasten homeen aiheuttamia sairauskustannuksia ja vanhempien murhetta?

 

Juhani Hakala (sd)

Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen                                                                    hallituksen jäsen