web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Trumplandia?

                                        30.3.17

Päivittäin saamme lukea mitä hauskaa Trumplandiassa tapahtuu. Espoolandiassakin tapahtuu aivan yhtä hauskaa, muta niistä ei kyllä saa lukea paikallisissa lehdissä.

Otetaanpa muutama virkamiesten tarjoilema valetotuus. Museoviraston mielestä Vesiputoustalon viereen sopii arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti parhaiten asuintalo. Erittäin huonosti paikalle sen mukaan sopii arkkitehtikilpailun läpikäynyt kaunis teatteritalo. Museovirasto ei löydä arkistoistaan tällaista lausuntoa, mutta eihän se virkamiehiämme haittaa.

Arkkitehti Sipiselle taas oli yllätys, että hän oli antanut luomansa taideteoksen – kulttuurikeskuksen - tuhoamisesta myönteisen lausunnon.

Trumplandiassa totuus muuttuu olosuhteiden mukaan. Kaupunginhallitus, kulttuurilautakunta, projektipäällikkö Mäkinen, kaupunginsuunnittelulautakunta ja kaupunginhallituksen jaosto päättivät, että Vesiputoustalo on arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti paras paikka teatterille. Vuonna 2015 maan alle kätketty teatteri olikin kaupunkikuvallisesti paras ratkaisu.

Miten se on mahdollista, että kun kaupunginhallituksella on voimassaoleva päätös Vesiputoustalosta, sen jaosto on kohta kolme kertaa päättänyt maanalaisen teatterin rakentamisesta. Kuljettaako häntä kissaa?

Erityisesti Trumppia arvostelevat kulttuuri-ihmiset, niin Espoonkin johtoa. Yli 30 vuotta on odotettu teatteria.  Samaan aikaan on noussut lukematon määrä jää-, jalkapallo-, uima-, salibandy- jne halleja. Nykyään seurat melkein pyytävät, etteivät saisi kaupungin avustusta, kun muuten putoaisivat sarjastaan kuten esim. Blues ja Honka. Näille konkurssikypsille seuroille kaupunki on syytänyt rahaa roppakaupalla. Kysymys,  mitkähän seuraavista  ovat viime aikoina saaneet lehdistössä kiitosta Blues ja Honka vai Emma, Sinfonietta ja teatteri. Ai anteeksi. En muistanut ettei kaupungin johto lue kulttuuriuutisia.

Rebublikaanit ovat irtautumassa Trumpin taustalta, niin Espoossakin. Kukaan johtava virkamies ei suostunut teatterin keskustelutilasuuteen, vaikka kaupunginjohtajaa myöten teatteri on luvattu Vesiputoustalon viereen. Paikalle saapui ketjun alin eli projektinjohtaja Mäkinen.

Sattuma toimii Trumplandiassa. Sehän on aivan sattumaa, että Kulttuurikeskuksen suojeluhakemus katosi juuri kun kaupunki päätti alueen rakentamisesta. No hakemus kyllä löytyi heti päätöksen jälkeen kirjaajan pöydältä. Onhan sekin aivan sattumaa, että Espoon projektipäällikkö ja Ely-keskus katsovat yhtäpitävästi, ettei toimenpidekieltoa tarvita ja suojelu hoidetaan asemakaavoituksella. Pyysin Ympäristöministeriöltä tulkintaa ja kielto tuli heti. Mäkinen jo tietää Länsiväylässä Ely-keskuksen päätöksen: Kulttuurikeskusta ei suojella.

Yksi asia on Espoolandiassa eri tavalla. Trump ja lehdistö ovat sotajalalla. Meillä päälehti tukee pääkirjoituksessaan valeuutisia Julkisen sanan neuvosto on jo päättänyt, että pääkirjoituksessa (28-29.5.16),  on virheitä, prosessi jatkuu. Jo pääkirjoituksen otsikossa povataan teatterin lopettamista.  Päätoimittaja tietää että teatterilla ei enää ole tiloja vuoden 2020 jälkeen. Meitä eri vaihtoehtojen tasapulista vertailua vaativia kutsuttiin uhoajiksi ja kiihkoilijoiksi. Pääkirjoittaja oli rakentamassa monitoimitaloa, hotellia ja kongressikeskusta, me haluaisimme vain teatterin.

Pääkirjoituksessa väitetään mm. että valtuusto päättää teatteri asioista (itsenäinen säätiö, joka päättää omista asioista), rahoittajaa ei löydy (rahoittaja odottavat vain kaupungin päätöstä). Museovirastokin puoltaa lehden mukaan maanalaista ratkaisua.

Teatterin esittely Kaupunginhallituksen  jaostossa on täysin Trumplandian protokollan mukaista. Omaa esitystä kehutaan ja muut esitykset haukutaan. Kun huomattiin, että maan päällinen ja maan alainen rakentaminen on yhtä kallista, laskettiin maanalaisia kustannuksia, siirtämällä ne Kulttuurikeskuksen remonttiin. Samoin, jos joku lautakunnan päätös ei miellytä (lautakunnan päätös teatterista Vesiputoustalon viereen) se haudataan hiljaa, eikä tuoda valtuuston päätettäväksi. Jos jotkut uskaliaat valtuutetut uskaltavat kysyä asian perään, niin heille ei vastata.

Luottamushenkilöt ovat nenästä vedettävää joukkoa. Valtuusto ei ole koskaan käsitellyt sen päätösvaltaan kuuluvaa teatterin rakentamista. Kuitenkin vuosikertomukseen ujutettiin teksti, että teatterin on päätetty rakentaa maan alle. Ja tietysti Espoon rebublikaanit siunasivat tämän virkamiesten omavaltaisuuden.

Trump joutuu luopumaan yhä useammasta vaalilupauksestaan ja suututtaa kannattajansa. Sinä päivänä kun kulttuurikeskusta aletaan repimään Keskusaltaan puolelta, nousee valtava poru valtakunnan tasolla, onhan kyse yhdestä Suomen viime vuosien arvorakennuksesta. Mitenkähän kellariteatteria kannattaneet Espoon rebublikaanien johto ja luottamushenkilöt tämän kestävät.

Trump sanoo, että kaikki muut ovat väärässä ja vain hän oikeassa. Samaa sanoo Mäkinen. Hän uhkaili minua jo toistamiseen virkamiesten toimintaan puuttumisesta. Kuitenkaan hän ei ole kiistänyt yhtään väitteistäni esimerkiksi Kuntalain useista rikkomuksista.

Espoossa ei nyt ole tarvetta tutkia virkamiesten Venäjäsuhteita, mutta joskus tekisi mieli tutkia virkamiesten rakennusliikesuhteita. Oliko se nyt 40 miljoonaa kun teatteritontti myydään muuhun rakentamiseen?