web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

[ Valtuusto keskusteli teatterista

 
Kaupunginvaltuusto keskusteli 20.11.17 Leena Luhtasen ja 21 muun valtuutetun 1,5 v sitten esittämästä valtuustokysymyksestä. Sitä on käsitelty valtuustossa ja kaupunginhallituksessa jo 7 kertaa ja valtuusto on yksimielisesti lähettänyt kelvottoman vastauksen uudelleen valmisteluun. Lähes kaikki puhujat olivat nytkin yhtä mieltä: vastaus on kelvoton, mutta koska virkamiehet eivät pysty parempaan, asian käsittely lopetettiin Luhtasen yksimielisesti hyväksyttyyn toivomukseen.


Toivomuksen mukaan ”Valtuusto toivoo, että valtuustolle tuotaisiin kokonaisvaltainen selvitys Tapiolan kulttuurialuetta (erityisesti Kulttuurikeskus, kulttuuriaukio, ns Ervin keskusta ja kulttuuripolku WeeGee-taloon) koskevista suunnitelmista, ennen kuin asiaan liittyvistä yksityiskohdista lopullisesti päätetään”
Valtuustokysymyksessähän kysytään miksi virkamiehet kieltäytyivät tuomasta teatteritalon kaavaa valtuustoon. No vastaus on se, että jos he myötäisivät asian, alettaisiin puhua virkavirheestä. Samoin valtuutetut ihmettelevät, että vuonna 2014 paras paikka kaupunkikuvallisesti oli Vesiputoustalon vieressä mutta seuraavana vuonna maan alla. Samoin tiedustellaan, onko arkkitehti Sipistä ja asukkaita kuultu. Tähänkin vastaus olisi lyhyt: EI.

Luhtanen Leena

Nyt Luhtanen(sd) ihmetteli, onko valtuustolla mitään roolia näin tärkeässä asiassa. Valtuusto on pyytänyt monta kertaa, että teatteriasia tuotaisiin sen käsittelyyn. Tapiolan kulttuurimiljöö on niin tärkeä, ettei Tapiolan kehitys voi olla yksin Tapiolan taseyksikön päätettävissä.
'
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula kertoi, että Kaupunginhallitus on vaihtunut. Teatterille on varattu ensi vuodelle 0,5 milj suunnittelurahaa. Suunnitelun tulee valmistua 2018 loppuun mennessä. Sipisen piirtämä Kulttuurikeskus säilyy. Tilaratkaisun tulee olla toimiva kokonaisuus Kulttuurikeskuksen kanssa. Kulttuurikeskuksen, Marimekon, WeeGeen, Heikintorin alueet sekä kolme torialuetta on selvittelyssä ja ne on vietävä reippaasti eteenpäin. Mennään sisältö – ei rakentaminen edellä, Kulttuuritoimi valmistelee asiaa. Tämä selvitys tulee valtuustoon.

Todella mukava kuulla, että tällä kaupunginhallituksella on aivan eri ote asiaan, kuin edellisellä.

Tuleva teatterisäätiön puheenjohtaja Paula Viljakainen (kok), totesi, ettei valtuusto saanut vastausta. Kun tilat ovat kulttuurikeskuksen yhteydessä saavutetaan synergiaetuja. Kulttuurikeskuksen ympäristön kehittämiselle on suuret mahdollisuudet. Sen tulee houkutteleva kulttuurin keskus. Hän muistutti myös, että Espoon on peränpitäjä kaupunkien teatteriensa avustusvertailuissa.

Mari Anthoni (vihr) kertoi, että on olemassa laskelmia eri vaihtoehdoista ja ihmetteli miksi niitä ei ole tuotu valtuustoon. Hänen mukaansa teatteritalolle ei olut rahoitusta. Tämä on  kyllä Tapiolan projektipäällikkö Mäkisen jakamaa väärää tietoa. Vuonna 2010 suoritetussa rahoituksen kilpailutuksessa oli monta osallistujaa ja jotkin pitävät edelleen yhteyttä. Samaan kastiin kuuluu hänen väitteensä, ettei Kulttuurikeskusta olisi aiottu purkaa. Olen kysynyt tätä asia julkisesti kaksi kertaa Mäkiseltä ja vastaus on aina sama: taloa puretaan keskusaltaan, eli kauneimmalta puolelta.

Johanna Karimäki (vihr) kehui teatterin toimintakonseptia. Teatteri on Espoolle tärkeä. Sen tuotanto on korkeatasoinen ja hieno kokonaisuus. Myös teatteritalo on tärkeä. Sen julkisivun pitää olla huolella suunniteltu ja korkeatasoinen. Hänen mielestään lämpiötilat pitää tulla salin yhteyteen (nyt ne tulisi 4 kerrosta ylöspäin Kulttuurikeskuksen eteiseen). Julkisivun pitää olla kaunis. Talossa voisi olla avoin viherkatto.

Ulla Palomäki (kok) kertoi, että kaunis teatteritalo on Espoolle tärkeä vetovoimatekijä. Espoon vetovoiman pitää olla Helsingin tasoa. Talon pitää olla yhteensopiva Kulttuurikeskuksen kanssa. Esim. Helsingin musiikkitalossa on maan alla kosteusongelmia. Teatterin pitää olla maan päällä.

Mikki Kausteen (vihr)mukaan taiteen sisältö ratkaisee, eivät seinät.

Minusta teatterissa käynti on luonnollinen asia. Ei sitä tarvitse perustella. Poistan aina varmistimen, kun joku, varsinkin vain urheilua kannattava, perustelee, että kyllä hän käy teatterissa ja harrastaa kulttuuria. Yleensä se jatkuu ”mutta” sanalla. Nyt se jatkui : ”Mutta Leppävaaran uimahalli kerää monikertaisesti kävijöitä.”

Suvi Karhu (PersS) oli kuunnellut aamulla radiota. Siellä sanottiin, että Tapiola on pahempi betonikolossi kuin Kouvolan keskusta. Olipa paha!
Juhani Hakala