web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Vaimukuskuss

 
Tunsin eilen teatterissa itseni kalkkiseksi ja huumorintajuttomaksi. Niin tuntui tuntevan moni muukin tuntemani teatterissa aktiivisesti käyvä. Esityksen alku lupasi hyvää ja sitten kaikki lässähti. Loppu oli kärsimystä.
Mutta yleisö. Se tykkäsi kuin hullu puurosta. Loppuunmyyty.  Kyse oli Von Krahl Teatterin näytelmästä Vaimukuskuss. Ilmeisesti kyseessä oli joku virolainen ilmiö, joka ei pure suomalaisiin (lue vanhempiin suomalaisiin).
 

vaimukuskuss_1-518x370.jpg

Miksi siis menen katomaan esitystä, josta en pidä? Siksi menin, koska näytelmän kuvailutekstissä luvattiin tanssia, teatteria ja nykysirkusta. En nähnyt mitään niistä. Minäkin pystyn tekemään näytelmän kaikki muut ”sirkustemput”, paitsi olkapäillä seisomista. Ehkä juju olikin esityksen naiviudessa. Jos näin on, niin nyt Jussi kieli keskellä suuta. Älä sano näytelmästä pitäneistä katsojista mitään.

Aika moni katsoja tuntui vetoavan kuluttajansuojaan. Katsojille pitää kertoa etukäteen, jos esityksessä soitetaan musiikkia niin kovaa, että se voi vaurioittaa kuuloa, tai sekoittaa sydämentahdistimia.

Sitten vakava kysymys. Mehän olemme teatterin kannatusyhdistys. Jos ei jostain esityksestä tykkää, onko parasta pitää turpa kiinni, koska teatterin myynti kärsii. No esityksiähän on vain kaksi. Toisaalta omat tuotannot ovat olleet sen verran tasokkaita, ettei moittimisen tarvetta ole ollut.

Minua arvosteltiin syksyllä, kun uskalsin arvostella Hesarin täysin muista arvosteluista poikkeavaa linjaa. Ei synny mitään keskustelua, jos ei saa herättää keskustelua.  Sääntöjemme mukaan ”Yhdistyksen tarkoituksena on edistää, kehittää ja tukea teatteritaidetta, lisätä teatteritietoutta ja kasvattaa teatteriyleisöä Espoossa”. Sensuuri ei kuulu tähän tavoitteeseen.

Jos Sinä lukijani pidit esityksestä, niin julkaisen mielelläni Kannatusyhdistyksen (www.eskateka.fi) blogeissa kirjoituksesi (juhani.hakala@tietotori.fi).