web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

KIRJASTOFARSSI KOLMESSA NÄYTÖKSESSÄ

KIRJASTOFARSSI KOLMESSA NÄYTÖKSESSÄ

Ensimmäinen näytös: Riita. Toimialajohtaja ja kaupunginjohtaja tekevät kaikkensa sulkeakseen joka toisen kirjaston. Barrikaadin toisella puolen ovat kirjallinen kolmiyhteys: kulttuurilautakunta, kirjasto ja kirjaston ystävät - asukkaat. Taisto on kova ja toimialajohtaja kertoo julkisuudessa mitä kirjastot lautakunta sulkee, vaikka lautakunta oli päättänyt ettei sulje mitään kirjastoa.

Toinen näytös: Sopu. Valtuusto yhtyy kolmiyhteyden näkemyksiin, eikä yhtään kirjastoa tarvitse sulkea, tosin kaikkien kirjastojen aukioloaikoja pitää supistaa hieman. Aineistoraha on Helsingin ja Vantaan tasoa. Kukaan valtuustossa ei ollut eri mieltä kun esitin tämän ja näin lautakuntakin päättikin joulukuussa. Näytelmän piti päättyä tähän, ja se olisi ollut lähinnä vain tragedia.

Mutta tulee kolmas näytös, joka muuttaa näytelmän farssiksi. Kaikki siis olivat tyytyväisiä saavutettuun kirvelevään kompromissiin, maassa rauha ja melkein kaikilla hyvä tahto. Paitsi kaupunginhallituksella. Se repii rikki saavutetun sovun ja lautakunnan päätöksen. Ja asukkaat ovat taas barrikaadeilla,

Aiemman sopupäätöksen mukaan pikkukirjastot ovat kiinni ehkä vain yhden päivän viikossa, nyt kaksi päivää 5-6 päivästä, jotta parin ison kirjaston aukioloaikoihin ei tarvitse puuttua? Mitä palvelua se on? Aineistorahaa lasketaan 40 %, joten espoolaiset lainaavat uutuuskirjansa Helsingistä.  Nuoria kirjastoon vetävien sähköisten tallenteiden ja välineiden supistus on 66 %!.  Vain kaupunginhallitus voi kumota tämän päätöksen, joten tiedätte kenen puoleen kääntyä.

Epilogi: Kaikkeen tähän on syynä, että kaupungin johto ja kiinteistölautakunta haluavat vuokrata yksityisiltä liikekeskuksista kallista tilaa, joten rahaa ei jää itse toimintaan. Eikä kukaan viitsi kysyä kulttuurilautakunnalta, mitä me pidämme tärkeänä. Minusta vuokrissa pitää näkyä maksajan vakavaraisuus ja se, että esim. Sellon kirjasto tuo 3000 asiakasta liikekeskukseen – päivässä!

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja