web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Kirjasto on peruspalvelu

KIRJASTO ON PERUSPALVELU


Espoossa asuu koulutettua väkeä. Se sanoo olevansa high tech ja Oppiva kaupunki. Se palvelee asukkaitaan ajamalla alas kirjastopalvelut.

Katastrofin syynä ovat ostoskeskuskirjastot, jotka eivät ole kaupungin omaa tilaa vaan markkinavuokralla vuokrattuja. Vuokramenot olivat v. 2004 15 % kirjaston budjetista, nyt 35 %. Rajusti kasvaneet vuokrat on pitänyt kerätä toimintaa supistamalla. Tänä vuonna on pärjätty aukiolorajoituksilla, mutta ei enää ensi vuonna.

Kaupunginhallitus säästi tänä vuonna lautakunnan päätöksen vastaisesti 66 % erityisesti nuorten suosiossa olevien sähköisten välineitten ja tallenteitten hankinnasta. Eläköön nuoriso ja high tech!

Toimialajohtajan budjettiesitys merkitsisi että 7 lähikirjastoa 11:sta pitäisi sulkea kokonaan. Espoon kirjaston kulurakenne on senkaltainen, että 11 lähikirjaston kustannukset ovat 2,5 milj e, kolmen suurimman 6 milj e. Monta pientä pitää sulkea, että saadaan supistusrahat kokoon.

Toinen vaihtoehto kerätä kurjistusrahat on alentaa aineistoraha, joka on jo maan neljänneksi alin asukasta kohti laskien. Se on 10 % alle samassa järjestelmässä olevien naapurikaupunkien. Tänä vuonna aineistoraha on 3,7, supistuksen jälkeen 1,2 e/asukas. Jos se toteutuu, iso Espoo jättää ostamatta yhden vuoden suomalaisten kirjailijoiden tuotannon. Se on kulttuuriskandaali.

Kirjastojen supistuspaineet sai viime vuonna aikaan laajan kansanliikkeen lähikirjastojen puolesta. Kulttuurilautakunta aikoo kaatua saappaat jalassa heidän kanssaan. Ei voi olla niin, että pitää lopettaa vanhoja lähikirjastoja, saadakseen uusia ostoskeskuksiin. Kirjaston toimintarahoja siirretään kiinteistösijoittajien taskuun Espoon yksityistämisvimman mukaisesti.  Näin ei voi olla.

Juhani Hakala (sd)
Espoon kulttuurilautakunnan puheenjohtaja