web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Kirjastojen sulkemisista

KIRJASTOJEN SULKEMISISTA


Olen Espoon kulttuurilautakunnan (KULA) puheenjohtajana kyllästynyt Sivistystoimen (SITO) johdon jatkuviin kirjastojenlopettamiskannanottoihin. Koulupuolella taisi olla sama tilanne viime keväänä. Virkamiehet olivat lopettamassa kouluja ilman luottamushenkilökäsittelyä. Jos kirjastoja olisi lopetettu, kuten SITO:n keskushallinto on esittänyt, ei montaakaan kirjastoa olisi jäljellä. Kuitenkaan yhtään kirjastoa ei ole lakkautettu, eikä lakkautuksista ole keskusteltu kulttuurilautakunnassa, jolla asiassa on päätösvalta.

Sanotaan, että Espoota johdetaan kuin yritystä. Yritys olisi konkurssissa ja/tai johto irtisanottu, jos johto vetää eri linjaa kuin firman hallitus eli poliitikot. Toimialan johto on esitellyt kaupunginhallituksessa ja valtuustossa aivan muuta kuin lautakunta on kirjastoista päättänyt, tai se ei edes pyydä saatikka vie lautakunnan kantaa eteenpäin, kuten kävi kirjastoselvitysasiassa. KULA:lta ei ole edes pyydetty esitystä valtuustolle lautakunnan budjetiksi vaan toimialan johto teki sen omin päin.

Tämä ei toistu, sillä onneksi poliitikot Espoossa ovat ottamassa menettämäänsä valtaa takaisin. Se tapahtuu vain kaupunginhallituksen tuella. Toimialajohtaja voi esitellä budjetin ja muut asiat toisin kuin lautakunta on päättänyt, mutta kaupunginhallituksen tulee vaatia, että esittelytekstissä on myös lautakunnan päätös asiasta.

Jos Keski-Espoon kirjasto vaihtaa huoneistoa, miten tämä voi vaikuttaa kysyntää vähentävästi muissa kirjastoissa esim Pohjois-Espoossa joita on uhattu lopetettavaksi? Espoonlahdessa taas Wikberg on esittänyt kaupunginhallitukselle Soukan ja Kivenlahden kirjastojen lopettamista. Kaupunginhallitus ei hyväksynyt esitystä. Myöskään valtuusto ei ole päättänyt yhdenkään kirjaston sulkemisesta, joten todella toivon, että SITO:n johto lopettaa asukkaiden pelottelun. Esim. Kivenlahden kirjastolla on valtuuston päätös takanaan eikä sitä kukaan virkamies ylikävele.

Espoo on absoluuttisin luvuin Suomen nopeimmin kasvava kunta. Väkimäärä kasvaa keskisuuren kunnan verran. Joka kunnassa on vähintään yksi kirjasto. On järjetöntä samaan aikaan palvelujen kysynnän kasvaessa pyrkiä lopettamaan kirjastopalveluita. Varsinkin kunnassa, jossa on todella korkeatasoinen kirjasto ja maan koulutetuin ja siten kirjastopalveluja vaativa ja arvostava väestö.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja