web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Kokoomus sulkemassa lähikirjastoja?


KOKOOMUS SULKEMASSA LÄHIKIRJASTOJA?


Kokoomus on aivan kiitettävästi ollut puolustamassa lähikirjastoja. He ovat toimineet hyvin lähikirjastojen säilyttämiseksi perustetuissa Kirjaston Ystävät yhdistyksissä. Kulttuurilautakunta ja sen kokoomusedustajat ovat olleet yksimielisesti kirjastojen säilyttämisen takana.

Nyt kaupunginhallituksessa (KH) on kokoomustaholta nostettu esiin Soukan ja Kivenlahden kirjastojen sulkeminen. On jopa väitetty että KH olisi jo päättänyt niiden sulkemisesta. Tämä on suuri vale, sen jokainen voi todistaa lukemalla netistä päätöksen, johon on viitattu: KH:n kokous 21.06.05, § 7.  Kirjastot halutaan sulkea, vaikka edes lopullista aluekirjastopäätöstä ei ole vielä olemassa valitusten vuoksi.

Jos nämä kirjastot suljetaan, joudutaan myös asukkaiden tasavertaisuuden vuoksi Sivistystoimen aikanaan esittämiä muidenkin lähikirjastojensulku-uhkia käsittelemään uudelleen. Näitä kirjastoja ovat: Haukilahti, Karhusuo, Kivenlahti, Laajalahti, Laaksolahti, Soukka ja Viherlaakso, eli yli puolet lähikirjastoista.

Espoo kasvaa vuodessa keskisuuren kunnan verran. Jokaisessa sellaisessa on vähintään yksi kirjasto. Espoolaiset ovat tyytyväisimpiä kirjastopalveluihin: 87 %! On täysin järjetöntä lähteä supistamaan Espoon kirjastoverkkoa, samaan aikaan kun Helmet-kirjastoja esitetty yhdistettäväksi. Tällöin kirjastoverkkoa Espoossa ei taatusti laajenneta.

Kivenlahden kirjasto voisi painottua lasten ja nuorten palveluun, koska alueella jo luvattu lastenkirjastoa ei tule (Saunalahti). Suvisaaristolaisilla tulee olla oikeus päästä yhdellä bussilla kirjastoon - Soukkaan. Kirjaston itsensä mukaan, kun Soukan aukioloaikoja supistettiin, kohdistui paine Isoon Omenaan - ei Espoonlahteen. Soukan kirjasto on jätetty rapistumaan, koska toimialan johto haluaa sulkea sen. Aivan vieressä on kirjastoa käyttävä iso ala-aste. On olemassa jo suunnitelmat miten kulku kirjastoon voitaisiin halvalla parantaa nykylainsäädännön mukaiseksi. Jos vain haluttaisiin.

SITO:n johto on ollut jatkuvasti karsimassa kirjastoverkkoa. Luottamushenkilöt ovat toistaiseksi olleet yksimielisesti kirjastopalvelujen kehittämisen takana. Nyt kokoomusrintama on repeämässä.  On erittäin valitettavaa, jos näin on. Siksi toivon, että Espoon kokoomus julkisesti ja virallisesti ottaisi kantaa kirjastojen säilyttämiseen. Vai onko niin, että kerrostalolähiöistä kyllä mielellään vaaleissa vastaanotetaan äänet, mutta ei haluta säilyttää edes nykyisiä palveluja?  

Espoonlahtelaisille sanoisin, että niin siinä käy kun ei äänestä vaaleissa oman alueensa ehdokasta –  muut alueet jyrää ja vie palvelut. Esim. Espoonlahdessa ei ole tästä syystä minkäänlaisia kulttuuritiloja.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja (sd)