web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Espoonlahden kirjastopalvelut

ESPOONLAHDEN LÄHIKIRJASTOT


Kivenlahden ja Soukan lähikirjastojen sulkemisesityksen teki kaupunginhallitukselle (KH) Sivistystoimen johto (SITO). KH ei päättänyt esitetyllä tavalla mutta kokoomus- ja SITO-tahoilta tulkittiin että KH:n uusikin päätös merkitsi kirjastojen sulkemista. KH:n enemmistö oli toista mieltä ja lähetti asian lautakuntakierrokselle, joka nyt on läpikäyty ja asia odottaa KH:n päätöstä.

Kulttuurilautakunnassa kaikki muut puolueet olivat kevennettyjen Espoonlahden lähikirjastojen säilyttämisen takana, vain osa kokoomuslaisista oli toista mieltä. Edellisille lautakunnille oli SITO:n johto esittänyt eri yhteyksissä lähes kaikkien 11 lähikirjaston sulkemista. Lautakunta oli aina yksimielisesti lähikirjastojen säilyttämisen takana. Ainoastaan Matinkylän ja Olarin kirjastot suljettiin, kun Omena tuli juuri kirjastojen puoliväliin.

Lähikirjastojen sulkemisella on todella vähäinen kustannusvaikutus. Muutaman vuoden takaisten lukujen mukaan 11 lähikirjaston kustannukset olivat 2,5 milj € (0,2 milj €/kirjasto), kolmen suurimman kirjaston 6,5 milj €. (2,2 milj €/kirjasto). Kuitenkin suurin osa lähikirjastoja toimii rajoitettujen aukioloaikojen puitteissa.

Lautakunnan enemmistön kannattaman Espoonlahden vaihtoehdon mukaan palvelut sijoittuisivat tasapainoisimmin suuralueelle (esittelyteksti). Espoonlahden kirjastopalvelut ovat jo nyt alle kaupungin keskiarvon (Espoonlahti 45 htm2, Espoon keskiarvo 68 htm2).

Lautakunnan yksimielisesti päättämä Kivenlahden malli vastaa kiitettävästi toimineiden asukkaiden toivetta (kirjastopalveluja ja lehtisali, mukana mm Työväenopisto). Oli adresseja, asukasiltoja kirjaston johdon ja luottamushenkilöiden kanssa, työryhmiä, asukkaiden ja koulujen kannanottoja, yleisönosastokirjoituksia, lehdistötiedotteita jne.  Näin on ennekin Espoossa pelastettu kirjastoja.

Monet tutkimukset osoittavat, että asukkaat arvostavat Espoossa erittäin korkealle kirjastojen lähipalvelut. Siksi jokainen kirjaston sulkeminen Suomen nopeimmin kasvavassa kaupungissa tulee perustua tarkkoihin analyyseihin lainausmääristä ja asiakasvirroista, muutosten vaikutuksista niihin, palvelujen saavutettavuudesta sekä liikenteen infrastruktuurista. Espoolle tyypillisen tapaan nämä selvitykset puuttuivat lautakunnan esittelystä. SITO:n johdon tahtotila taisi ajaa ohi asian perusteellisen selvittämisen.

Esittelyssä olisi pitänyt olla mm seuraavia faktoja. Kirjaston omien selvitysten mukaan (selvitetty missä korttien omistajat asuu) kun Soukan aukioloaikoja supistettiin kesällä vuosi sitten, suuntautui paine Ison Omenan kirjastoon, ei Espoonlahden kirjastoihin. Tänä vuonna Soukan aukiolo lauantaisin helpotti Omenan lauantairuuhkaa.  Omenan kirjasto on ison suuralueen ainoa, eikä siten kestä lisäpainetta.

Soukkalaisten luonnollinen asiointi kohdistuu Helsingin suuntaan, Omena on esim. monen työmatkan varrella. Osasta Ala-Soukkaa, Soukanniemestä, Hanikasta ja Suvisaaristosta ei ole suoraa bussiyhteyttä Lippulaivaan rakennettavaan aluekirjastoon. Kun busseja kulkee  ko alueella kerran tunnissa, voi kirjasomatkaan mennä bussivaihtoineen 2-3 tuntia. Ko alue muodostaa maantieteellisesti yli 2/3 Soukan kirjaston nykyisestä palvelualueesta. Niihin kaavoitetaan lisärakentamista ja ne ovat yli 3 km Lippulaivasta, mikä on kirjaston mukaan aluekirjaston vaikutusalueen raja. Kun soukkalaisten korvaava kirjaston on Omenassa, lisääntyy kirjastomatka Soukasta n. 6 km ja Suvisaaristolaisten matka kasvaa jopa 16 km:iin. Se on liikaa Espoon kokoisessa kaupungissa.

Nöykkiön kirjasto on hankalien liikenneyhteyksien takana eikä ole todellinen vaihtoehto Länsiväylän eteläpuolisten kerrostalolähiöiden kirjastojen sulkemiselle. Kirjastoautot on tarkoitettu palvelemaan haja-asutusalueen, ei lähiöiden tarpeita.

Soukan huoneisto on nykyisen lainsäädännön vastainen. Sinne ei pääse pyörätuolilla eikä lastenrattailla. Huoneisto on jo pitkään odottanut remonttia. Seinän takana olevalla Työväenopistolla ja taiteen perusopetuksella on Espoonlahdessa huutava tilojen puute. Ongelmaa selvittämään on jopa asetettu oma työryhmänsä.

Tilojen puute on Espoonlahdessa  jo virkamiestenkin mukaan Espoon pahin, varsinkin kun Lippulaivan laajennuksesta karsittiin juuri nämä tilat. Kun Soukan kirjasto saa uudet tilat mahdollisesti palvelutalon tai koulun laajennuksessa, jäävät kaupungin omistamat tilat toivottavasti em. käyttöön. Uudet tilat antavat paremmat mahdollisuudet asukkaiden olohuoneidean toteuttamiseen. Myös Kivenlahden säilyttäminen kumppanuusperiaatteella antaa hyvät lähtökohdat asukkaiden kokoontumiselle.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja sd