web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Kysymyksiä kulttuurista
Kysymyksiä kulttuurista

Kävin kaupunkipoliittisessa kulttuuriseminaarissa, jossa puhuttiin kaupunkikulttuurista. Jotta osoittaisin ansainneeni päivärahani, niin ohessa lainaus muistiinpanoista.

On käyttäytymiskulttuuria, kaupunkikulttuuria, maanviljelyskulttuuria, mutta mikä niistä on sitä oikeaa kulttuuria, taiteisiin liittyvää - alakulttuuriko? Jos vantaalainen ala- ja espoolainen yläkulttuuri kohtaavat, onko se monikulttuuria? Tarkoittaako kulttuurien kirjo monenlaista kaupunkikulttuuria? Löytyykö kulttuurin kerrokset kerrostalosta?

Entäs laitoskulttuuri? Siitä tulee mieleen laitosteatteri. Ja siitä taas assosioutuu  mielisairaala. Onko se omaehtoisen kulttuurin laitos?  

Kulttuurilla tarkoitettaneen useamman ihmisen nykyistä tai mennyttä yhtäläistä tapaa toimia. Yhtäläinen tapa toimia ei edusta luovaa toimintaa mikä taas on taiteen olennaisin piirre. Onko yhtäläinen tapa toimia kulttuurin tuottamista vai taulun maalaaminen?

Onko kulttuurikaupunki Espoolle  ominaista, että kaikilla on yhtäläinen toimintakulttuuri? Onko ne siten kultturelleja ihmisiä?

Kuka palvelee kulttuuripalvelussa ketä? Onko se kaupunkikulttuurin peruspalvelu kuten sairaanhoito? Onko se kulttuurituote?

Entäs alakulttuuri? Onko se alapään- vai ala-arvoista kulttuuria. Yläkulttuuri on varmaan kulttuurin yläpuolella.

Jos lestadiolaiselle kulttuuri on syntiä, pitääkö heidän käyttäytyä eri tavoin, kuin muut kaupunkilaiset?

Onko syrjäytymiskulttuuri tapa syrjäytyä? Onko se kulttuuria elämätapana?

Sosiokulttuuri on varmaan sosiologian yhtenäinen tutkimuskulttuuri?

Onko taulun tekeminen tai laulaminen kulttuurin tuotteistamista? Onko kulttuuri-idealismia se, että luulee olevansa hyvä taiteilija? Onko se kulttuurikriisi, jos ei ole?

Mikä on kulttuuriperinne? Historiassa havaittu yhtenäinen tapa toimia vai kulttuurin perinne? Onko kulttuurisessa vuorovaikutuksessa taulut vai ihmiset vuorovaikutuksessa keskenään?

Mitä edelläolevasta voi oppia? Sen, että kaikki kulttuuri ei ole kulttuuria kaikille. Pitäisiköhän keksiä uusiosana kuvaamaan sitä oikeaa kulttuuria? Mutta mikä on oikeaa kulttuuria?

Sivistyssanakirjako? Lat. cultu'ra tarkoittaa etupäässä maanviljelyä. Se on myös kantasana myös kultille.  Muita merkityksiä ovat ihmisen toiminta ja sen tuotteet tekniikassa, tieteessä, taiteessa ja uskonnossa, ihmishengen jalostaminen, mutta myös solujen kasvatus tutkimusta varten sekä jonkin kansan tai kansojen ryhmän suoritusten kokonaisuus. Siis mitä oikein on kulttuuri, kun kaikki tekniikan tuotteetkin ovat kulttuuria kuten jäteauto?

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja
Espoo