web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Kulttuurilautakunnan kannanotto vuoden 20

Kulttuurilautakunta toteaa, että jo kuluvan vuoden talousarvio oli 3,5 %  (1,3 milj e)alempi kuin edellisvuoden tilinpäätös. Nyt toimialan esitys merkitsee 2  miljoonan euron eli kahden prosentin toimintojen supistamista tämän vuoden tasoon, kun valtuusto päätti 1 %:n kustannusten kasvusta vuodelle 2005.

Tämän seurauksena on kaikkea toimintaa jouduttu jo tänä vuonna supistamaan, esim rajoittamaan kirjastojen aukioloaikoja. Koska kiinteistä kustannuksista ja palkoista ei voi säästää merkitsee toimimäärärahojen leikkaus rajuja toiminnan supistuksia. On tilat ja henkilöstö, mutta ei rahaa toimia.

Toimialan esitys merkitsee seitsemän kirjaston sulkemista kokonaan (Haukilahti, Karhusuo, Kauklahti, Laajalahti, Laaksolahti, Soukka Viherlaakso). Nyt Espoon aineistoraha on maan neljänneksi huonoin ja 10 % alle samassa kirjastojärjestelmässä olevien muiden kaupunkien. Vaihtoehtoisesti toimialan esitys merkitsisi aineistorahan laskemista 67 % eli 1,2 euroon/asukas, aineistoraha on nyt 3,7 euroa/asukas.

Kulttuuritoimen määrärahoja on supistettu jo nyt huomattavasti keskiarvoa enemmän. Supistukset näkyy suoraan toiminnassa. Koska eräät aikuistapahtumat toistuvat vuosittain (esim. itsenäisyyspäivän juhla), joudutaan lopettamaan kaupungin kokonaan kustantamat  lasten kulttuuriesitykset, samoin päättyvät päiväkoti- ja kouluesitykset. Kulttuuritilojen aukioloaikaa supistetaan ja varsinkin alueellisista tiloista luopuminen jatkuu, joten asukasta lähellä oleva toiminta supistuu. Esim Sellosali on käytössä vain jos saadaan ulkopuolista sponsorirahaa.

Kulttuurin ja asukastoiminnan avustuksia joudutaan leikkaamaan 10 %. Taiteen perusopetuksessa (esim. musiikki, kuvataide- ja esittävän taiteen opistot) kustannukset ovat kiinteät joten supistukset johtaa tilojen ja henkilökunnan irtisanomisiin eli oppilaiden vähentämiseen. Ne saavat myös valtion avustusta vastaavasti vähemmän.

Kaupunginmuseo ei pysty toteuttamaan WeeGeen avausnäyttelyä (Aurora Karamsin) ja Glimsin talomuseo pitää sulkea vakanssien puutteen vuoksi, joten sen toimintaan liittyvät tulotkin jäävät saamatta. Supistus vaikuttaa kaikkeen toimintaan: näyttelyt, asiakaspalvelu, pedagogiset palvelu (koulutus, materiaalin tuotanto), kokoelman ylläpito ja kunnostus sekä espoolaisen kulttuuriperinnön dokumentoinnin.

Säästövaatimus merkitsee Työväenopistossa 300 kurssin vähennystä. Tästä seuraa taas 150 tuntiopettajan vähennys, eli työttömyyden lisääntyminen.

Tapiola Sinfonietan kulut ovat kiinteät, joten supistukset merkitsevät irtisanomisia ja orkesterin korkean tason laskua.

Toimialan esittämillä supistuksilla Espoo ei enää ole valtuuston päättämän vision mukainen   kulttuurikaupunki.

Lautakunta katsoo, että jo kuluvan vuoden budjetti on laskenut toiminnan tason minimiin. Siksi lautakunta päätti esittää, että vuoden 2005 talousarvion tulee olla samaa tasoa kuin vuoden 2004 talousarvio eli 35 5000 000 e lisättynä pakollisilla kustannusnousuilla (palkankorotusvara 4 %, vuokrat, ATK-leasing ja WeeGeen käyttöönotto)  eli kahdella miljoonalla markalla, yhteensä 37~500~000 e.