web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Kulttuurilautakunnan budjettipäätös v. 20

Lautakunnassa 20.09.04 hyäksytty kirjoittamani päätös.


Kulttuurilautakunta päättää tehdä vuoden 2005 talousarviota ja vuosien 2006-2007 taloussuunnitelmaa koskevan esityksen kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen valmistelua alla olevan mukaisesti.

Kulttuurilautakunta toteaa, että jo kuluvan vuoden talousarvio oli 3,5 %  (1,3 milj.€) alempi kuin vuoden 2003 tilinpäätös. Nyt toimialan esitys vuoden 2005 budjetiksi merkitsee 2 miljoonan euron eli kahden prosentin toimintojen supistamista tämän vuoden tasoon, kun valtuusto päätti 1 %:n kustannusten kasvusta vuodelle 2005. Toimialan esityksessä ei ole huomioitu kaupunkilaisten määrän kasvua.

Kaikkea toimintaa on jouduttu jo tänä vuonna supistamaan, esim. rajoittamaan kirjastojen aukioloaikoja. Koska kiinteistä kustannuksista ja palkoista ei voi enää säästää merkitsee toimimäärärahojen leikkaus rajuja toiminnan supistuksia. On kohta tilanne, jossa on tilat ja henkilöstö, mutta ei rahaa toimia.

Toimialan talousarvioesitys merkitsee seitsemän kirjaston sulkemista kokonaan (Haukilahti, Karhusuo, Kauklahti, Laajalahti, Laaksolahti, Soukka, Viherlaakso). Nyt Espoon aineistoraha on maan neljänneksi heikoin ja 10 % alle samassa kirjastojärjestelmässä olevien muiden kaupunkien. Vaihtoehtoisesti toimialan esitys merkitsisi aineistorahan laskemista 67 % eli 1,2 euroon/asukas, aineistoraha on nyt 3,7 €/asukas.

Kulttuuritoimen määrärahoja on supistettu viime vuosina huomattavasti keskiarvoa enemmän. Supistukset näkyy suoraan toiminnassa. Kaupungin tuottamat lasten kulttuuriesitykset (n. 40.000 käyntiä/vuosi) joudutaan lopettamaan, samoin päättyvät päiväkoti- ja kouluesitykset. Kulttuuritilojen aukioloaikaa supistetaan ja varsinkin alueellisista tiloista luopuminen jatkuu, joten asukasta lähellä oleva kulttuuritoiminta päättyy.

Kulttuurin ja asukastoiminnan avustuksia joudutaan leikkaamaan 10 %. Taiteen    perusopetuksessa (esim. musiikki-, kuvataide- ja esittävän taiteen koulut ja opistot) kustannukset ovat kiinteät, joten supistukset johtavat tilojen ja henkilökunnan irtisanomisiin eli oppilaiden vähentämiseen. Oppilaitokset saavat myös valtion avustusta vastaavasti vähemmän.

Kaupunginmuseo ei pysty toteuttamaan WeeGeen avausnäyttelyä (Aurora Karamzin). Glims talomuseo pitää sulkea henkilöstön puutteen vuoksi, joten sen toimintaan liittyvät tulotkin jäävät saamatta. Supistus vaikuttaa kaikkeen toimintaan: näyttelyt, asiakaspalvelu, pedagogiset palvelut (koulutus, materiaalin tuotanto), kokoelman   ylläpito ja kunnostus sekä espoolaisen kulttuuriperinnön dokumentointi.

Säästövaatimus merkitsee Työväenopistossa 300 kurssin vähennystä. Tästä seuraa taas 150 tuntiopettajan vähennys. Tänä vuonna kurssien ulkopuolelle jäi 5.000 opiskelijaa.

Tapiola Sinfoniettan kulut ovat kiinteät, joten supistukset merkitsevät irtisanomisia ja orkesterin korkean tason laskua.

Toimialan esittämillä supistuksilla Espoo ei enää ole valtuuston päättämän vision mukainen kulttuurikaupunki.

Lautakunta katsoo, että jo kuluvan vuoden budjetti on laskenut toiminnan tason    minimiin. Siksi lautakunta esittää, että vuoden 2005 talousarvion tulee olla samaa tasoa kuin vuoden 2004 talousarvio eli 35.500.000 € lisättynä pakollisilla kustannusnousuilla (palkankorotusvara 4 %, vuokrat, ATK-leasing ja WeeGeen käyttöönotto)  eli 1,2 miljoonalla €, yhteensä 36.667.000 €.