web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

Kunnat kurjistaa kulttuuria

Kunnat kurjistaa kulttuuria

Joku kunta säästää kulttuurin avustuksista, toinen vähentää kulttuurin virkamiehiä.  Kun kuntia on lähes 450 syntyy pienistä puroista valtakunnan tasolla iso kulttuuri kurjistava joki, jonka valtio vauhdittaa koskeksi.  Monet valtion avustuksethan on sidottu kuntien avustusten tasoon.  Jalkoihin jää erityisesti taiteen perusopetus ja lastenkulttuuri

Taiteen perusopetusta antavat oppilaitokset, musiikkiopistot jne, joutuvat irtisanomaan opettajia ja tilojaan. Minusta kuntien tulee sitoutua takaamaan taiteen perusopetus jollain tasolla, ettei oppilaitoksilla ole joka vuosi edessä tilojen ja opettajien irtisanomisuhka. Olemme Espoossa pitäneet ensisijaisena sitä, että tuotamme tulevaisuuden kulttuurin nauttijoita ja tekijöitä.

Ympäristö-, tekninen-, sosiaali-, terveys, koulu-toimialat tekevät lakisääteistä toimintaa. Laki asettaa usein palvelujen minitason. Toisaalta kunnan tulee järjestää kulttuuri-, liikunta ja nuorisotoimintaa, mutta missään ei aseteta minimitasoa. Ja kun säästää pitää, kohdistuu säästöt helposti jälkimmäisiin toimintoihin. Ne ovat ennaltaehkäisevää erityisesti lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa sosiaali- ja terveystoimintaa. Siksi kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalveluita tulee kohdella perustapalveluina. On hölmöläisten touhua parantaa vain aikuisia jotka ovat joutuneet viettämään nuoruutensa tekemisen puutteessa kadulla ja samalla luoda lisää samanlaisia.

Kulttuurin kysyntä kasvaa kun elin- ja koulutustaso nousevat. Kulttuurin harrastaminen lisää luovuutta, henkistä joustavuutta. Se on erilaisten asioiden näkemistä ja yhdistämistä uudella tavalla.  Se on toisten ymmärtämistä. Suomen talouden tulevaisuus on korkeatasoisessa tieteellisessä ja taiteellisessa luovuudessa ja osaamisessa. Kun osaa käyttää aikaansa ei syrjäydy ja pysyy työelämässä. Kulttuuri luo kaupunkikuvaa, houkuttelee firmoja ja työpaikkoja. Kulttuurin sijoitettu euro tulee 1,7-kertaisena takaisin.

Kulttuuri luo elämän laatua tekijälleen ja siitä nauttivalle. Se on investointi ihmiseen ja hänen tulevaisuuteensa.

Juhani Hakala
Espoon kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja