web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Psykkis-teatteri

Miksi Psykkisteatterille ei annettu rahoitusta?

Näin kysyi Milla Rahkonen (LV 14.1.2007).  Vastaus on se, että vain Espoossa nykyään sovellettavan järjestelmän mukaan, Sivistystoimessa lautakunnat eivät saa osallistua oman budjettinsa valmisteluun ja virkamiehiä on kielletty kertomasta mitä budjetti pitää sisällään. Aiemmin budjetti oli lautakunnan tärkein vaikuttamisväline ja niin kai kuntalain mukaan pitäisi edelleenkin olla.

Edelleen toimialajohtaja ei ole kertaakaan vienyt kulttuurilautakunnan budjettia eteenpäin. Kaupunginjohtaja on esityksessään hyväksynyt toimialan kulttuurikielteisen linjan. Valtuustossa taas on vaikea saada kulttuuriasioita läpi, koska kaikki toimialat taistelevat samoista rahoista ja budjetin kasvu pyritään pitämään pienenä. Kulttuurilla ei ole valtuustossa montaa puolestapuhujaa. Seurauksena arvostettu teatteri lopettaa toimintansa, palkoja ei pystytä avustusyhteisöissä maksamaan tai jos pystytään ei edes minimipalkkoja.

Kaupunki edellyttää, että esim. taiteen perusoppilaitokset hoitavat kaupungin puolesta sille laissa määrättyjä tehtäviä. Kaupunki käyttää avustusta saavia teattereita, kouluja jne, esiintymässä tilaisuuksissaan, ne tuovat Espoolle kansainvälistä ja kansallista kehuja, mutta kaupunki ei halua maksaa kustannukset kattavaa korvausta.

Kulttuuritoimen budjetti pudotettiin virkamiesten esityksestä vuoden 2002 tasosta 7,6 milj. e tasoon 6,1 milj e, tänä vuonna taso on 6,7 miljoonaa. Kun avustettavien palkka- ja vuokrakustannukset ovat kasvaneet samaan aikaan, pelkään että Psykkisteatteri ei ole ainoa Espoossa, joka joutuu lopettamaan toimintansa avustusten rajun supistuksen vuoksi. Se on kaupungin johdon kaupungin tavoitteiden vastainen linja, eikä kulttuurilautakunta sille mitään voi. Kaikki rahat jaetaan mitä saadaan.

Kulttuurilautakunta pyrkii turvaamaan Psykkiksen tulevaisuuden. Ongelma vain on se, että vaikka me sovimme mitä tahansa Psykkiksen kanssa, on se turhaa, koska tukea ei tule toimialan johdosta. Tilanne on heidän budjetilla tavoittelemansa.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja