web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

Espoon kulttuuri on rahansa ansainnut

Espoon kulttuuri on rahansa ansainnut

Valtio nostaa kulttuurilaitosten avustuksia merkittävästi. Opetusministeriön edustaja on ilmoittanut, että he seuraavat tarkasti saavatko kaupunkien omistamat kulttuurilaitokset niille myönnetyt rahat. Jos eivät saa, harkitsee ministeriö avustusten palauttamista vanhalle alemmalle tasolle. Julkinen sana jo selvittää asiaa myös Espoon osalta.

Espoon kaupunki sahaa oksaa jolla istuu.  Keskushallinto ei kulttuurilautakunnalle kerrotun mukaan aio antaa lisäavustusta sen kulttuurilaitoksen käyttöön, jolle lisäavustus on myönnetty. Avustus menee kaupungin yleismenojen katteeksi kuten aiemminkin. Ministeriön ja eduskunnan tavoite taas on, että näillä rahoilla tuetaan ja nostetaan suomalaisen kulttuuritarjonnan tasoa. Espoo väittää visiossaan olevansa kulttuurikaupunki.

Kaupungin omistaman kulttuurilaitoksen budjetti ei riipu mitenkään siitä, miten ko laitokselle korvamerkitty valtion avustus kehittyy. Tässä suhteessa säätiöidyt kaupungin avustuksella toimivat kulttuurilaitokset ovat olennaisesti paremmassa asemassa. Ne saavat valtionavun kasvun täysimääräisenä.

Sivistystoimi toimi tasan päinvastoin kuin pitäisi. Se karsi Tapiola Sinfonietan budjetista kaksi lisävakanssia. Toista olisi tarvittu koulujen liikuntapolun ja Sinfonietan yhteistyön järjestämiseen. Toinen taas olisi vähentänyt vierailukustannuksia.

Kymmenisen vuotta sitten ministeriölle oli jäänyt avustusrahaa vuoden lopussa. Se päätettiin jakaa palkinnon luonteisesti muutamalle kulttuurilaitokselle niiden korkean tason perusteella. Sinfonietta oli yksi avustuksen saajista. Kaupungin taloushallinto ilmoitti, ettei Sinfonietta saa rahaa. Asia piti viedä kaupunginvaltuustoon ja vasta sen päätöksellä Sinfonietta sai rahansa. Esimerkki osoittaa kaupungin laatuajattelua. Jos orkesterin taso on korkea, on se kaupungin taloushallinnon ansio. Jos valtio lisää kulttuurin avustusta, on taloushallinto sen ansainnut.