web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Espoon kulttuurin ystävät: lopettakaa

ESPOON KULTTUURIN ”YSTÄVÄT”: LOPETTAKAA!
 
 
Espoon kulttuuri kohta kuristuu syleilyssänne. Viime aikoina on lehdissä ollut paljon Espoon kulttuurin tukijoita. Ovat käyneet jopa teatterissakin. Heidän yksi Espoon kaupunginteatterin uuden teatteritalon vastustamisperuste onkin, että mitä pienempi teatteri, sen parempi näytelmä.
 
Julkilausumakaava menee siten, että ensin tunnustaudutaan kulttuurin suureksi ystäväksi. Sen jälkeen vastustettiin aikanaan WeeGeetä, Modernin taiteen museota, designmuseoita (ei kuolleet vaasit seiniä tarvitse), etnografista museota jne jne. Nyt taiteen ”ystäville” on yhteistä, että he vastustavat teatteritaloa. Kyse on henkilökohtaisesta vaalikampanjoinnista, koska heidän valtuustoryhmänsä ovat yksimielisesti suunnittelun jatkamisen kannalla.
 
Espoo avustaa nyt teatteriaan hulppeilla 1,3 milj €:llä. Esim Turku avustaa teatteriaan 3,9 milj. €:llä, Oulu 5 miljoonalla, Helsinki kaupunginteatteriaan 7,2 milj €:llä. Espoon teatterin avustuksen lisäys on 0,3 % kaupungin budjetista. Espoon on Suomen toiseksi suurin ja rikkain kaupunki.
 
Teatterin lisärakennus uhkaa kuulemma opetuksen tasoa ja sairaaloita pitää sulkea. Kuitenkin korostetaan ennaltaehkäisevän sosiaali- ja terveystyön merkitystä. Tutkimusten mukaan kulttuuri lisää elämän tasoa ja elinikää (enemmän kuin mm. liikunta), se tuo kaupungille investoidun euron kaksinkertaisena takaisin. Aivan, väärin sammutettu. Ennaltaehkäisevä työ kuuluu sos. ja terv. toimelle. Yllättävintä on, että vastustajiin kuuluu luottamushenkilötä, jotka ovat vastaavan taistelun läpikäyneen taidelaitoksen hallinnossa.
 
Kulttuurin ”ystävät” sanovat ettei Espoo tarvitse teatteria kun Helsingissä on jo sellainen. Samat henkilöt puhuvat jatkuvasti Tapiola-, Keilanimi-, Otaniemikolmiosta taiteen, tekniikan ja tieteen kolmiona. Onko todella niin, että vain muiden osapuolten täytyy investoida ja taiteen merkitystä kovasti korostavat kaupunki elää vain siivellä. Ja jos kaupungin taideroolin perään kysytään sanotaan, että menkää Helsinkiin.
 
Juhani Hakala
Espoon kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja (sd)