web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Lippulaivan laajennus ja Espoonlahden kirjastot

Kulttuurilautakunnan kokouksessa 24.9.08 käsiteltiin Lippulaivan laajennusta ja Espoonlahden kirjastoja.

Lippulaivan laajennustyötä ei ole vielä aloitettu. Edellinen toimilalajohtaja Wikberg (rkp) supisti alkuperäistä lautakunnan päättämää tilaohjelmaa rajusti. Rahamme menivät ruotsinkielisten Vindängenin kulttuuritalohankkeeseen Tapiolaan, jossa kaupungin paras kulttuuritilatarjonta. Espoonlahdessa asuu 50 000 asukasta, ruotsinkielisiä on 20 000. Kaikilla Espoon suuralueilla on ruotsinkielistä toimintaa ja kaikki kaupungin kulttuuritilat ovat heidän käytössään. Espoonlahdessa ei oel lainkaan kulttuuritiloja.

Lautakunta päätti esityksestäni seuraavaa (investointiohjelma kohta 5):

"Kiinteistölautakunta esittää Espoonlahden aluekirjaston ja kulttuuritilojen selvitystä. Tilat ovat myös toimialan budjetissa selvityskohteina.

Espoonlahden väestö on kaupungin väestöstä 21 %. Siellä on 6 % taiteen perusopetuksesta (TPO) ja 14 % Työväenopiston opetuksesta. Useimmat taiteen perusoppilaitokset ovat etsineet alueelta pitkään tiloja, siinä onnistumatta. Kouluista ei ole saatu TPO:n käyttöön erityiskoulutus- ja varastotiloja (esim. musiikki, kuvataide). Taiteen perusopetuksen osalta tilanne on pahentunut edellisen hankesuunnitelman jälkeen, koska muilla Espoon suuralueilla on TPO-tarjonta lisääntynyt määrällisesti ja laadullisesti.

Espoonlahdessa ei ole lainkaan kulttuuritiloja, vaan sen lapset ja ovat muiden alueiden tarjonnan varassa (esim. Matinkylän monitoimitalo, esittävä taide Keski-Espoossa), mikä merkitsee pitkiä matkoja koulupäivän jälkeen. Alkuperäisessä Lippulaivan laajennuksen tarveselvityksessä oli koulutustilat em. koulutustahoille, joita myös paikalliset harrastekerhot (lapset, vanhukset) voisivat käyttää.

Espoonlahdessa on useita hyvätasoisia teatteriryhmiä. Suunniteltu auditorio on erittäin puutteellinen olemattomien varasto- ja pukeutumistilojen vuoksi.  

Lippulaivan laajennustyötä ei ole vielä aloitettu. Lautakunta esittää viitaten Kiinteistölautakunnan ja toimialan selvityspäätöksiin, että Lippulaivan laajennus suoritetaan alkuperäisen laajemman suunnitelman mukaan niin, että laajennuksessa on riittävät auditorion aputilat ja luokkahuoneita taiteen opetukseen eri ikäryhmille. Laajempaan suunnitelmaan liittyi myös aulatila kahvilalle ja taidenäyttelylle".

Kokouksessa oli myös Johanna Värmälän esitys Kivenlahden kirjaston säilyttämisestä. Itse säilyttämiseen lautakunta ei ottanut kantaa enää tässä vaiheessa, vetosimme vanhaan päätökseemme. Lautakunta teki kaupunginhallitukselle viime vuoden elokuussa esityksen kirjastojen säilyttämisestä. Kaupunginhallitus ei ole käsitellyt kiireellä vaadittua lautakunnan kantaa. Nyt esityslistalla asia on muodossa "Soukan ja Kivenlahdenkirjastot säilyvät jos ne saavat tarvittavat resurssit". Eli päätös on poliitikkojen.  Työväenopiston ja kirjaston yhteistoimintaan Kivenlahdessa lautakunta suhtautui erittäin myönteisesti.

Juhani Hakala
Espoon kulttuurilautakunnan pj
Alakartanontie 31 B 6, 02360 Espoo
0505521513
juhani.hakala@tietotori.fi