web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Espoon kulttuurirahat uusjakoon

 
Espoossa kulttuurilautakunta on laittamassa avustusperiaatteet uusiksi asettamalla kaikki hakijat tasa-arvoisesti samalle viivalle (HS 14.5.09). Ongelma vaan on, että kaikki hakijat eivät ole tasa-arvoisia.
 
Kaupungin avustamaa lapsille ja nuorille suunnattu taiteen perusopetus (TPO) on lainsäädännöllä säädetty kaupungin velvollisuudeksi. Kaupunki antaa luvan TPO:hon. Osa TPO:sta saa valtion apua, jonka edellytyksenä on pidetty kaupungin avustusta.
 
Espoossa on mm korkeatasoisia musiikin, tanssin ja kuvataiteen oppilaitoksia. Aiemmin ne saivat avustuksensa 2 viikkoa ennen vuoden vaihdetta. Esitetyn uudistuksen myötä avustukset tulisivat jakoon vasta toimintavuoden keväällä. Lukuvuotta suunnitellessa oppilaitokset eivät tienneet paljonko saavat rahaa kevätlukukaudelle. Kun kyseessä on sadoista työsuhteista ja pitkillä sopimuksilla vuokratuista tiloista (n. 90 % kustannuksista), oppilaitosten toiminta oli todella epävarmalla pohjalla.
 
Edellinen lautakunta päätti, että kaupunki takaa tiettyjen oppilaitosten toiminnan silloisella tasolla. Ne täyttävät lain kaupungilta edellyttämän TPO:n perustarjonnan. Näin oppilaitos pystyy tekemään pidemmän aikavälin suunnittelua. Sopimukset oli tarkoitus uusia vähitellen ottaen huomioon toimintojen luonne. Sivistystoimen johtaja Rantala (vas) vastusti muutosta.
 
Rantalan tavoitteena on purkaa tämä toiminnan jatkuvuuden takaava järjestelmä. Sinänsä en ota siihen kantaa vaan perustelen miksi aiemmin toimittiin toisella tavalla.
 
On hieman eri asia jos samalla viivalla on taidenäyttelyä valmisteleva taiteilija tai 100 työsuhdetta ja monia tiloja omistava oppilaitos tai teatteri, joka yrittää paikata koulujen taideopetuksen alasajoa. Vertailusta syntyy eettisiä pohdintoja, koska myöskin taiteilija on Suomessa tuuliajolla. Rantalan aiempi työura oli tällä sektorilla.
 
Juhani Hakala
Espoon kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja vv. 2001-08