web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Espoon kulttuurin vuosikymmenet

Espoon kulttuurin vuosikymmenet                     5.11.14

Tänä vuonna täyttävät Kulttuurikeskus ja Espoon kaupunginteatteri 25 vuotta. Espoon kaupunginorkesterin, nykyisen Tapiola Sinfonietan, perustamispäätös tehtiin jo 30 vuotta sitten. 1980-luvun loppua voidaan pitää Espoon kulttuurielämän kulminaatiopisteenä, olihan kulttuurikeskus siihen mennessä Espoon kallein kulttuuri-investointi. Kulttuurikeskus, Kuunsilta, tuli tontille, johon Aarne Ervi sijoitti alkuperäisessä keskustasuunnitelmassaan teatteritalon.

Jotta ei jäisi liian yksipuolista kuvaa niin totean, että Espoossa on ollut ja on muutakin kulttuuria kuten todella korkeatasoista taiteen perusopetusta sekä teatteri- ja tanssiryhmiä, kuvataiteilijoita ja kirjailijoita jne.  Kulttuurikeskus isännöin mm. April Jazz, Espoo Ciné, PianoEspoo, VocalEspoo, Kutitus yms kansallisia ja kansainvälisiä tapahtumia.

Sinfonietta soitti aikanaan peräkkäin Sibeliustalossa ja Finlandiatalossa. Kysyin konserttimestari Tero Latvalalta missä oli mukavin soittaa. Hän vastasi ”Finlandiatalossa”. Ihmettelin vastausta. ”Virheet ei kuulu” hän vastasi. Tämän jälkeen orkesteri meinasi mennä lakkoon kun palasivat Tapiolasaliin, salin huonon akustiikan vuoksi, soittajat eivät kuulleet toisiaan. Onneksi Sellon musiikkisali on korjannut musiikkitarjonnan akustiikan puutteita.

Seuraava kulminaatio tapahtui kymmenisen vuotta sitten kun Georg Dolivo tuli Espoon kulttuurijohtajaksi ja taistelimme WeeGeen läpi. Taidemuseo Emma nousi heti valtakunnan ykköstaidemuseoiden luokkaan onnistuneen johtajavalinnan vuoksi.

Nyt eletään kolmatta vaihetta. Meillä on uusi kulttuuri- ja teatterin johtajat. He ovat tuoneet uusia tuulia ja aloittaneet hedelmällisen kulttuurikeskustelun. Kulttuuritoimijat on jo kutsuttu kokoon keskustelemaan Espoon kulttuuri-imagosta.

Musiikki ja kuvataide ovat saaneet omat talonsa, nyt on esittävän taiteen vuoro. Kuten aiempiinkin, niin tähänkin kulminaatiopisteeseen liittyy investointi, teatteritalo. Teatterisäätiö on tiukasti pysynyt Vesiputoustalon tontilla muista houkutteluista huolimatta, koska se on ehdottomasti paras paikka, jo metronkin vuoksi. Nyt asia etenee suotuisasti ja talo on toivottavasti valmis vuonna 2020, jolloin nykyinen talo revitään maan tasolle.

Edullisin vaihtoehto on maksaa rakentaminen vuokrassa pitkän ajan kuluessa, siten vain teatterin vuokrakustannus nousisi nykyisestä kansallisesti häpeällisen matalasta tasosta.

Tontti on visuaalisesti Tapiolan arvokkain, joten teatteritalonkin pitää näyttää siltä. Tontti on arkkitehtikilpailun arvoinen. Kyse on Espoon imagosta ja on hyvä että välillä puhuttaisiinkin muistakin monumenteista kuin homeisesta kaupungintalosta.
Juhani Hakala                                                                                                            Kulttuurilautakunnassa vv 1992-2008