web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Urheilu- vaan ei kulttuuritahtoa Espoossa

Yritän Hesariin

Urheilu- vaan ei kulttuuritahtoa Espoossa                     8.11.17

Espoon imagoa luovat laajasti arvostetut taidemuseo Emma ja Tapiola Sinfonietta. Kaupungin johto taas  suosii urheiluinvestointeja sekä miesten liigaurheilua, joka tekee konkursseja ja putoilee liigoistaan.

Espoon kansainvälinen vierailuteatteri kerää myös kiitosta. Paitsi Espoon kaupungin johdossa. Ensin neljä luottamuselintä päätti omasta teatteritalosta, mutta virkamiehet valmistelivat salaa maanalaista ratkaisua aivan eri paikkaan.  Rakennuksena kansainvälisesti arvostetun Kulttuurikeskuksen osittaisen purkamisen esti vain se, että asukkaat hakivat keskusta suojeltavaksi. Suojeluhakemuskin hävisi Ely-keskuksesta siksi aikaa kun kulttuurikeskuksen purkamisesta päätettiin. Sitten yritettiin lopettaa teatterin oma tuotanto, jolla vierailut rahoitetaan.

Kansainväistä huippua olevat loppuunmyydyt teatterivierailut ovat Espoossa vain muutaman päivän, joten uuden salin pitää olla riittävän iso ja sekään ei kaupungille käy. Nyt teatterin aulatiloja yritetään sovittaa kulttuurikeskuksen toimimattomiin ja riittämättömiin eteistiloihin.

Kulttuurikeskus kaipaa kipeästi remonttia, tilat ovat aivan liian ahtaat. Tapiolalaiset ovat haluamassa kirjastoa maan päälle, virkamiehet haluavat kaivaa sen maan alle.
Kaupunginjohtaja kehuu, että kaupunki saa rahaa lähes nollakorolla. Jos Espoossa olisi Kulttuuritahtoa, mitä myös Aallto-yliopisto ja Tapiolan ympäristön High Tech yritykset toivovat, niin Kulttuurikeskus kunnostettaisiin välittömästi ja tarjottaisiin Tapiola Sinfonietalle arvoisensa toimintaympäristö. Kirjasto mahtuisi maan päälle teatterin tilojen kanssa Kulttuurikeskuksen viereen. Tarkoitus on sijoittaa teatterin henkilöstö ja lavastevarasto aivan muualle, mikä lisää kustannuksia.

Espoo avustaa vähiten teatteriaan (asukasta kohti) keskisuurista ja suurista kaupungeista. Seuraavaksi surkein Pori avustaa teatteriaan kolme kertaa enemmän kuin Espoo. Noin kymmenessä Suomen kaupungissa on rakennettu uusi teatteritalo tai korjattu perustuksiaan myöten vanhoja teatteritaloja.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan  puheenjohtaja 1996-2008