web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

LUONNON BYROKRATISOINTIA

LUONNON BYROKRATISOINTIA


Olemmeko me jo byrokratisoineet luonnonkin?  ”Jäte- ja ympäristönsuojelulait, siivousvastuu, siivousvelvoite, tie- ja palolaitos, rakennusvalvonta- ja ympäristökeskus”. Tällaisia sanoja löytyi ympäristötarkastajan tekstista (LV 16.8)., kun hän vastasi kysymykseen: ”Kuka vastaa Espoon ympäristöstä”. Minä käyttäisin vain kahta sanaa: ”Sinä ja minä”.

Mihin me olemme menossa kun luontoa pitää suojella ihmiseltä tällaisella säädös- ja viranomaisverkolla? Valitettavasti ne ovat tarpeellisia, koska kaikki ihmiset eivät kanna vastuuta ympäristöstään, jonka me jätämme perintönä lapsillemme.

Ei kaupunki ole tehnyt tien varren puita ja pensaita itseään varten. Kyllä ne ovat meitä varten, meidän silmiemme ilo. Miksi me sitten emme hoitaisi ja kastelisi niitä? Aivan, kun se on delegoitu virkamiehille.

Monien meistä maalla syntyneistä leipä tuli sananmukaisesti luonnosta. Me kunnioitimme luontoa. Moni asia, jotka me muutama vuosikymmen sitten hoidimme yhdessä perheemme kanssa, on nyt lykätty virkamiehille, joille on myös delegoitu vastuu.

Taloyhtiöiden väki voisi yhdessä hoitaa läheiset kaupungin maalla olevat kasvitkin. Se ei ole suuri työ. Mutta sen tekeminen yhdessä ja työn tulosten näkeminen voi olla suuri ilo.

Myös kaupungin on lähdettävä yhteistyöhön kanssamme. Joka lähiöissä voisi olla miljoona - pari ympäristörahaa, jonka käyttö on asukasyhdistysten päätettävissä. Tähän asti asukkaat ovat usein kiitettävästi mukana suunnittelemassa ympäristönsä kohennusta. Mutta heillä ei ole mitään päätäntävaltaa miten, missä ja missä järjestyksessä ehdotukset toteutetaan. Uskon asukasyhdistysten olevan valmiit ottamaan valtaa ja vastuuta.  Kokeillaanko?

Juhani Hakala
Valtuutettu (sd)