web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Hevoset pois Nuuksiosta


HEVOSET POIS NUUKSIOSTA!

Päätimme viettää äitienpäivän Nuuksiossa pyöräillen ja  telttaillen, retkipuuroa syöden ja kuohuviiniä nauttien. Yhdessäolo meni oikein mukavasti mahtavista maisemista nauttien. Mutta matkanteosta ei voi sanoa samaa.

Meillä oli uusi kartta ja tarkoitus oli mennä Pitkäjärven alkupäästä Nuuksioon. Vaan kuinkas ollakaan kartassa merkityn tien katkaisi uuden ratsutilan iso portti, aita ja kyltti alueella vapaana vartioivista  koirista. No - pääsimme portista henkilökunnan avulla. Nuuksiossa hevosenkakkarat iloisesti toivottivat meidät tervetulleiksi ratsastuskieltomerkin vieressä. Ihmettelimme miksi pari ratsastajaa ei tullut juttelemaan, kuten luonnossa on tapana, vaan lähtivät karkuun.

Nuuksion pyörätiet ovat aivoja tärisyttävää hevosraittia. Oittaalta lähdettäessä hautausmaan aidalta on 1,5 kilometriä pyörätietä, jota eivät lapsiperheet ja yöpymisvarustein lastatut pyörät  voi käyttää, vaan pyöriä on työnnettävä risukossa. Hevosenkaviot ovat rikkoneet tien pinnan keväällä märkään aikaan. Kaviot ovat vajonneet syvälle, joten vesi lilluu kavionpainumissa, eikä tie pääse kuivumaan.

Kyllähän polkujen alussa on ratsastuskieltomerkit. Yleensä oli kolme päällekkäistä kieltomerkkiä, joista kaikissa näkemissämme kolmas ratsastuskieltomerkki oli raaputettu lähes  tunnistamatomaksi. Sitä tuskin kynnöspelloista kärsivät vaeltajat ja pyöräilijät ovat tehneet.

Minusta näiden teiden kunnostusta ei saa ottaa veronmaksajien rahoista, koska aiheuttajat ovat yksiselitteisen selviä. Tien rikkojan tulee maksaa vaikka yhteisvastuullisesti vahingot. Miksi muuten mahtaa juuri Nuuksion lähellä olla ratsutiloja?  Ja lisää on tullut.

Juhani Hakala