web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Nuoret Kotkat - tulevaisuuden puolueaktii

Nuoret Kotkat - tulevaisuuden puolueaktiivit?

Kotkat - voimavara

Espoonlahden Nuorissa Kotkissa toimii yli 200 jäsentä (Espoon suurin), joista osa on täysi-ikäisiä ohjaajia. Olen ihaillut heidän aktiivista toimintaansa ja toivonut, että he olisivat myös ukkoyhdistyksen johtokunnan uusiutumisen voimavara. Halusin syksyllä nuorentaa ja naisistaa johtokuntaa, vaan toisinpa kävi. On täysin valtakunnallinen ilmiö, etteivät vanhat halua luopua ja nuoret eivät halua tulla mukaan toimintaan sen vanhoillisuuden vuoksi.

En puhu vanhoja tovereita vastaan, kuulun itsekin heihin. Puhun sen puolesta, että puolueosaston johtokunnassa olisi eri-ikäisiä, ja eri sukupuolta olevia ihmisiä, meidän vanhojen ja kokeneiden lisäksi. Johtokunnan kehityskykyisyyden turvaamiseksi pitää olla kiertoa, vaikka 1-2 toveria kerrallaan. Kun vanhemmilla tovereilla ei aina ole halua hoitaa johtokunnan työskentelyyn kuuluvia tehtäviä, olisivat nämä hyviä koulutuspaikkoja nuorille puoluetoimintaan.  He voisivat tuoda mukanaan myös uusia menettelytapoja.

Kotkaohjaajat osaavat tehdä ja toimia - ei vain puhua. Minusta Kotkaliitto voisi aivan vakavasti miettiä, että Kotkaliitto suosittaisi kotkaohjaajille siirtymistä puolueosastotoimintaan, kun jäävät pois kotkista. Määrätä ei voi eikä saa.  Näin saataisiin kuitenkin uutta verta ja kiertoa. Elävyyttä.

Nuorisovaltuusto on mitä parhain forum opetella poliittista toimintaa. Oikeistolaiset ovat tämän huomanneet. Vaaleissa on mukana yleensä vain muutama demari, jos lainkaan. Parhaiden paikka on myöhemmin aikuisten valtuustossa. Minusta kotkien merkitys ehdokkuusprosessissa on tärkeä.

Ketään ei voi eikä saa määrätä politiikkaan. Politiikkaan tulo on jokaisen nuoren oma päätös. Meidän vanhempien tehtävä on toimia esimerkkinä, antaa tietoa. Ja jos aatteemme tai puolueosastotoiminta kiinnostaa saamme mukaan motivoituneen tekijöitä. Mutta miten saamme puolueosastotoiminnan kiinnostamaan nuoria?

Espoonlahden Kotkien toimintaa

Me olimme Kotkien kanssa kesällä viikonlopun saaressa, ja tulossa on yhteinen pikkujoulujuhla. Saaressa oli tosi kivaa ja retkestä tuli traditio. Mietin saaressa, ja joku sitä edellyttikin, että pitää puhua politiikkaa. En puhunut. Minusta on väärin käyttää mukavaa hetkeä politiikan pakkosyöttöön. Sosialidemokratia on asenne elämään, muihin ihmisiin, ympäristöön jne. Se tulee läpi toimintamme, sanojemme ja ajatustemme. Kun sen omaksuu on demari. Kaikki kotkat eivät ole puolueen jäseniä, eikä tarvitse ollakaan kunhan on kyky ja halu auttaa nuoria.

Kotkamme kokoontuvat joka kuukauden ensimmäinen torstai ja yhdistyksen jäsenet ovat tervetulleita mukaan harrastamaan ja toimimaan. Ukkoyhdistyksellä on toimivat www-sivut ja jatkuva keskinäinen keskustelu. Ensi vuonna on ohjelmassa Kotkien sähköisen tiedottamisen koulutus.

Kotkilla on ensi vuonna laskettelu-, talvi-, pääsiäis-, kesä-, saaristo-,  kansainvälisiä- sekä "rambo"leirejä. On kulttuuri- ja koulutuspäivää sekä vierailuja ja harrastetoimintaa. He avustavat myös ukkoyhdistyksen juhlien ohjelman järjestämisessä.

Kotkien tavoitteena on tarjota monipuolista, edullista lasten ja nuorten tarpeista lähtevää vapaa-ajan toimintaa. Toiminta perustuu aikuisten vapaaehtoistyöhön. Ensisijainen kohderyhmä on peruskoulun ala-asteikäiset lapset.  Lisää tietoa saat Kotkien puheenjohtajalta Juhani Parisaarelta puh 040 5303448, junnupa@icon.fi

Juhani Hakala
Espoonlahden demarit

Juhani Hakala, Suunnittelupäällikkö
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja
Alakartanontie 31 B 6, 02360 Espoo
050 552 1513, koti\fax 801 7285