web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Puoluetoiminnan kehittämisestä

PUOLUEOSASTOTOIMINNAN KEHITTÄMISESTÄ

Vantaalaiset toverit ovat keskustelleet Demarissa puolueosastotoiminnan kehittämisestä. Mutta ei se kyllä sillä ratkea, että puoluesihteeri on tai ei ole eduskunnassa. ”Pitäis tehrä” keskustelua on jo käyty aika monta puoluekokouskautta. Vähän kuitenkin keskustelussa on ollut esillä konkreettisia toimia puolueosastoiminnan kehittämiseksi. Apuna kyllä olisi  hyvä, mutta tomuttuva tutkimus  puolueosastotoiminnan kehittämisestä.

Puolueen tulee asettaa puolueosastotoiminnalle selkeät tavoitteet. Paras paikka niiden asettamiseen olisi ollut puoluekokous. Joten puoluevaltuuston on asetettava tavoitteet puoluehallituksen valmistelun ja ehkä puolueosastokeskustelun jälkeen. Tavoitteiden saavuttamisen keinoja voisimme yhdessä miettiä Voionmaalla ja Työväenakatemiassa ja tehdä vaikka hyvien ja tuloksellisten käytäntöjen sähköinen pankki kaikkien käyttöön.

Tarvitaan uusia toimintatapoja, selkeää, ryhdikästä ja näkyvää puolueosastotoimintaa, joka houkuttelee uusia jäseniä. Me emme ole salaseura. Itse näen puolueosastotoiminnalla seuraavat tavoitteet.

Valtakunnan tasolla puolueosaston ja puolueen johdon vuoropuhelu on jatkuvaa ja molemminsuuntaista. Johto perustelee linjojaan ja päätöksiään puolueosastoille, jotka vievät ilosanomaa eteenpäin omilla paikkakunnillaan perustellen puolueen toimia  ja lisäävät siten puolueen kannatusta.

Mutta puolueosastoilla tulisi olla keskusteluoikeus (=aloiteoikeus) myös puoluekokouksien välillä. Tämä merkitsisi tiedonvaihdon systematisointia ja säännöllistämistä. Esim. puoluehallituksen editoidut (=ei salaisuuksia, lyhyet ja ytimekkäät) pöytäkirjat tulisi olla puolueosastojen saatavilla, esim. www-sivuilla, joihin vain puolueosastoilla on oikeudet.

Samoin muukin keskustelu voisi käydä sähköisesti, aina johtokunnassa jollain on sähköposti. Esim. Uudenmaan piirin sähköinen tiedotus on tehokasta ja meillä Espoossa on todella vilkas sähköinen keskustelu kunnallispoliittisista asioista. Puolelle oman puolueosastoni jäsenistä menee viesti sähköpostina ja samat asiat löytyvät puolueosastomme www-sivuilta, joilla on kolme tasoa: johtokunnan, jäsenten ja julkinen taso.

Kunnan tasolla puolueosasto ja kunnallisjärjestö (pl. valtuutetut) ovat valinneet luottamushenkilöt, joiden tulee olla kansan käytössä. Elleivät he käy asukastilaisuuksissa ja vastaavissa heitä ei valita uudestaan, koska eivät ole kiinnostuneita äänestäjien tahdosta. Puolueosaston tulee kantaa vastuu valitsemistaan luottamushenkilöistä, se merkitsee seurantaa ja ehkä joskus patisteluakin. Jokainen kunnallispoliittinen asia joka koskee puolueosaston aluetta tulee tuoda ainakin johtokunnan käsittelyyn. Kaverisuhteillahan paikkoja ei jaeta vaan kunkin toiminnan aktiivisuuden ja avoimuuden perusteella, eikö?

Paikallisella tasolla  puolueosasto on kunnallispolitiikan perusyksikkö. Sen edustajat pitää olla mukana kaikissa paikallisissa asukas- ja kotiseutuyhdistyksessä ja demokratiaelimissä. Tavoitteena on sen ymmärryttäminen, että päätökset kunnissa tekevät puolueet, eli puolueet ovat väline kotiseudun asioiden ajamiseen. Meidän on osoitettava, että demari välittää.

Meidän on opetettava ihmisiä ottamaan vastuu itsestään, muista ja ympäristöstään. Puolueosaston tulee olla aktiivinen paikallinen toimija mukana kaikessa ja myös itse järjestämässä ”kaikkea”.

Kaikkien näiden tasojen läpi kulkee kaksi asiaa puolueen nimen mukaisesti: sosiaalisuus; ihmistä välittäminen ja demokratia.  Puolue on väline näiden saavuttamiseen. Demokratian lisäys on puoluehallituksen tehtävä valtakunnan tasolla. Kunnan- ja paikallisella tasolla tulee koko ajan pyrkiä siihen lisäämään asukkaiden vaikuttamishalua ja -kykyä. Kyse on 47 %:sta suomalaisia, jotka eivät äänestä, kun eivät katso voivansa vaikuttaa ja joista äänistä SDP hyötyisi eniten kaikista puolueista.

Juhani Hakala
Espoon kunnallisjärjestön puheenjohtaja evp
Espoonlahden demareitten puheenjohtaja.