web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Kiitos Pavo kulttuurin puolesta


KIITOS  PAAVO LIPPONEN KULTTUURIN PUOLESTA


Puhuit kulttuurin puolesta vaalijuhlassasi: kulttuuripalvelujen viennistä ja miten ne työllistää. Muistutit myös suomalaistaiteilijoiden huikeasta menestyksestä maailmalla. Ja siitä miten on kestämätöntä, että kansallisten kulttuuri-instituutioiden rahoitus on kiinni ihmisten pelihimosta.

Taide – taidekasvatus ja luovuus kuuluvat yhteen. Ne monipuolistavat ja laajentavat ajattelua. Ne opettavat ajattelemaan eri tavalla. Yhdistämään tunnettuja asioita uudella tavalla: kokemaan uudella tavalla ja syvemmin.

Tiede ja luovuus kuuluvat yhteen. Kaikki edellä sanottu koskee myös tiedettä. Investointi kulttuuriin edistää tiedettä.

Me emme pärjää työkustannuskilpailussa esim. tulevalle EU-jäsenelle Virolle. Mutta meidän kansa on koulutettua. Suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuus on kiinni korkeateknologiasta ja persoonallisesta, suomalasisesta muotoilusta. Lukuisat laulajat, kuorot, kapellimestarit, orkesterit ja muut taiteilijat herättävät maailmalla mielenkiinnon Suomeen. Meidän on vastattava tähän haasteeseen ja oltava mielenkiinnon arvoisia.

Luova työ lähtee ihmisen persoonasta. Se on itsensä toteuttamista ja itsensä arvostamista. Meille metsissä pitkään ja harvaan asuneille se on luonteenomainen tapa edistää omaa ja muiden hyvinvointia.

Vivahteikas ja maailmalla harvinainen Suomen kieli on säilyttänyt suomalaista omintakeista kulttuuria. Se on aarre ja pohjaton luovuuden lähde. Suomalainen tiede ja taide eivät lähde kopioinnista vaan omintakeisuudesta. Kopiokoot muut meitä.

Kulttuurin ja taiteen asema Suomessa tulee asemoida uudelleen ja kokonaisvaltaisesti; sen merkitys ja vaikutus koko yhteiskunnalle ja sen kehitykselle. Tällä on suora heijastus maan taloudelle, kulttuuri on vientituote.

Vallitseva kulttuuriympäristö ja ilmapiiri houkuttelevat isoja kansainvälisiä firmoja. Tapiola on hyvä esimerkki siitä, miten kulttuuriympäristö houkuttelee ympäristöönsä maan suurimman kaupallisen ja tieteellisen teknologiakeskittymän.

Juhani Hakala
Espoon kulttuurilautakunnan puheenjohtaja
SDP:n kulttuuripoliittisen työryhmän jäsen