web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Äijät kiertoon

ÄIJÄT KIERTOON

Meitähän äijiä demareissa riittää. Yli kuusikymppisiä ja korvaamattomia, äänestetäänhän meidät kerta kerran jälkeen luottamuselimiin. Vanhoja kavereita riittää ja kannatusta siksi on - vielä seuraavat 10-30 vuotta. Ja on niitäkin, joilla on vain oma kannatus – mutta sitäkin vahvempi ja äänekkäämpi.

Mutta entäpä jos annammekin seuraavissa vaaleissa nämä äänemme nuorille? Näytetään että äijät ei ole äijiä. Näytetään, ettei nuorten mukaan saaminen ole vain silmänlumetta. Että ihan oikeasti luotetaan nuoriin, nautitaan heidän ennakkoluulottomuudestaan, kyvystään kyseenalaistaa. Että nuorilla on ihan oikeesti ajatuksia, eikä ne vaan ole hankalia ja kyseenalaista puolueen ja esi-isien saavutuksia. Nyt on uusi aika ja uudet tavoitteet.

Nuorten tapa puhua, kommunikoida on tulevaisuuden tapa. Se on tapa, joka puhuttelee muita nuoria, tulevia keski-ikäisiä.  Me äijät olemme hyviä byrokratia-, hallinto- ja ohjelmaslangissa. Suljemme korvamme muulta puheelta ja siksi emme osaa enää ennakoida tulevaa. Olemme omahyväisiä. Asenteemme on ollut, että karavaani kulkee ja koirat haukkuu. Se vaan on niin, että karavaani kulkee yhä hiljempaa, jos vetokoirien määrä vähenee. Herkkyys ympäristön viesteille on puolueen tulevaisuuden tae.

Valitkaamme jokainen nimikkonuori, jolle testamenttaamme äänemme. Ollaan mukana ja tuetaan kaikin tavoin. Mutta ei määräillä. Kun meillä on mielestämme paljon tietoa ja taitoa, miksi ei jaeta sitä, eikä käytetä sitä vain oman egomme pönkittämiseen.

Jos nyt ei vielä heti valtuustopaikka irtoakaan, ansiokas vaalityö oikeuttaa lautakuntapaikkaan, joka on hyvä koulutuspaikka.  Sekin vaatii meiltä luopumista – surutyötä. Jokaisen on syytä mennä itseensä, jos koko elämän sisältö on politiikka ja politiikan loppu on elämän loppu.

Että kukako, sitten vanhusten asioita ajaa? Olkaa rauhassa –äijiä riittää. Ja jos nuoret saavat valtaa, se kasvattaa myös vastuuta. Nähkäämme politiikka yhteisvastuuna ja siksi haluamme edistää demokratiaa, että jokainen asukas haluaa ja pystyy vaikuttamaan asioihinsa

Äijät haluaa olla mukana tiedon jatkuvuuden vuoksi. Mites haudassa? Mikä silloin jatkuu? Viemmekö puolueen mukanamme hautaan? Vai näemmekö demariaatteen niin tärkeäksi, että haluamme koko ajan mukaan vereksiä voimia? Me kaikki emme kuitenkaan muutu vaikka maailma ympärillämme muuttuu.

Hyvä äijät. Me emme ole korvaamattomia. Valitettavasti. Ottakaamme jokainen nimikkonuori. Hänet ensin etsimme ja näytämme, ettemme vielä ole niin äijiä. Nuorta kuuntelemme ja myös kuulemme.  Emme tyrkytä, vaan tuemme ja ymmärrämme. Ja muistelot menneiltä vuosikymmeniltä voimme unohtaa. Jos me olemme tosissamme, se voi merkitä jopa puolueosaston johtokuntapaikasta luopumista. Se on uhrautuvuutta se.

Näytetään että äijää haukutaan turhaan äijäksi. Ukoiksi saa haukkua, meillä on kunniakas historia suomalaisessa kansanperinteessä, vaikkemme ihan ylijumalia olekaan.

Jos olet jutustani suuttunut, olet kyllä aika äijä.

Juhani Hakala
Espoon kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja