web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Uudet tuulet

UUDET TUULET?!


Puolueen Lahden seminaarissa etsittiin uusia avauksia, kun vanha linja ei enää puhuttele kansaa. Muutenhan vaalit olisi voitettu. Kun en itse motivoitunut paikalle, olen julkisten tiedotusvälineiden varassa. Katsotaanpa millainen kuva syntyi ”puolueettomista” tiedostusvälineistä.

Puheenjohtajan linjapuhetta odotettiin tiedotusvälineiden mukaan suurella mielenkiinnolla. Siinä ratkaistaan puolueen tulevaisuus. Puhetta pidettiin myös yhteenvetona Lahdessa käydyistä keskusteluista. Puheenjohtajan mukaan pitää palata juurille ja ydinalueille työn arvostukseen, sosiaaliturvaan ja oikeudenmukaisuuteen. Nämähän ovat aina olleet tavoitteemme ja näillä tavoitteilla hävittiin juuri keväällä vaalit. Jos tämä oli seminaarin yhteenveto, en tainnut paljoa menettää.

Hesarin pakinoitsija Juhana Torkki (HS 10.9.07) totesi puheesta, että ”yllätyksetöntä pulputusta….mitä nykyään kuulee kyllästymiseen asti jokaisen poliitikon suusta”. Tämä jää valitettavan monelle potentiaaliselle äänestäjälle kuvaksi puolueen uusiutumiskyvystä. Totta tai ei, sillä ei ole merkitystä.

TV-uutisten mukaan puheenjohtaja puhui myös demokratian lisäämisestä. Odotin mielenkiinnolla miten hän puhuu puolueosastoista demokratian perusyksikkönä, miten puolueesta muovataan kantaa demareitten kunnallispoliittisella toiminnalla. Odotin hän puhuu demokratiasta syrjäytymisen ehkäisykeinona. Miten valtaa ja vastuuta pitää siirtää ihmisille itselleen, että ottavat vastuuta ensin omasta ja sitten muiden hyvinvoinnista. Auttavat lähimmäistä.

Siksi höristin korvia kun TV-uutisissa sanottiin, että SDP lisää demokratiaa. Uusi uljas puolue puolustaa demokratiaa liput liehuen lisäämällä harvoin kokoontuvan puoluekokouksen osanottajamäärää. On jo monta vitsiä väännetty byrokratiasta, demareista ja valtionhoitajista. Ei puututa ongelmaan vaan lisätään hallintoa.

Puolueosastotoiminnan elvyttämiseksi on tehty muutama ponneton yritys. Kateellisena katson mm. kokoomuksen aktiivista paikallista toimintaa, jolla se jatkuvasti voittaa vaalit. He uskovat aatteeseensa. Syrjäytynyttä kärsivää köyhää ihmistä ei tippaakaan auta se, että puhumme makrotalouden termein. Hänen lähelleen pitää mennä. Taas yhdessä demariseminaarissa valitettiin kun asukkaiden aktiivisuus haittaa muuten selvää päätöksentekoa.

Yhdyn Hesarissa (HS 10.9.07) olleeseen Jaakonsaaren haastatteluun. ”Tämä oli tulevaisuusseminaari, mutta painopiste oli menneissä….SDP:n politiikan  ytimen päivittäminen jäi tekemättä”. Hesarin artikkelin otsikko alkoi ”Heinäluoma ei aio liikkua….” - aikamoista piiloviestintää.

Lainasin tovereitten kanssa keskustelleessani Hesaria. Vastaus oli, että: ”Joo Hesari. Sehän on niin demarivastainen, ettei siitä tarvitse välittää”. Tai Jaakonsaari: ”sehän ei nyt muutenkaan koskaan ole puhunut järkeviä”. Ei edes viitsitä kuunnella eikä kuulla omasta kannasta poikkeavia mielipiteitä. Hesari kuitenkin luo yleistä mielipidettä ja Demarissa oli samat jutut kokouksesta.   

Yleinen mielipide on suorassa vaikutussuhteessa vaalimenestykseen. Yleinen tapa teilata erilaiset mielipiteet, on teilata niiden esittäjä, tästä Jaakonsaari taas on hyvä esimerkki. Osa puolueväestä on niin puolustuskannalla, että perusteltu kritiikkikään mene läpi.

Se että yhteiskunta, sen arvot ja tarpeet muuttuvat, ei merkitse, että arvosteltaisiin vanhoja saavutuksia. Kullakin asialla ja ihmisellä on aikansa. Ollaan melkein kuin valtionkirkko, jossa 2000 vuotta sitten päteneet yhteiskunnalliset lainalaisuudet eivät oikein päde nyky-yhteiskunnassa. Seurauksena on jäsenkato. Ihminen on enemmän yksilö, joka haluaa kulkea omaa tietään. Löytää itse sanoman.

Kaikille pitäisi olla selvää hävittyjen vaalien jälkeen, että vanhoja teemoja lämmittämällä me emme palaa suurimmaksi puolueeksi. Kyllä tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuus ovat tarpeellisia jatkossakin, mutta ne pitää muokata muuttuneisiin arvoihin ja tarpeisiin sopiviksi, käytännön läheisiksi. Kaikkien ymmärtämiksi ja hyväksymiksi.

”Mutta puheet ovat puheita, kenttäväki odottaa nyt tekoja” sanoi Maria Guzenina-Richardson (HS 10.9.07). Olen samaa mieltä.

Juhani Hakala  
Espoo