web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tietotori

Junntausta vai demokratiaa

 
 
JUNTTAUSTA VAI JÄSENVAALIT?
 
 
Kaikissa puolueen ja piirien järjestämissä tilaisuuksissa ja varjoseminaareissa on puolueen uudistamistyöryhmissä puhuttu erityisesti jäsendemokratiasta. Jäsendemokratian puutteet on tunnistettu ja tunnustettu. Eli tästä me kaikki olemme yhtä mieltä. Jäsendemokratiaa pitää lisätä. Antaa rivijäsenillekin vaikutusmahdollisuus.
 
Jäsendemokratian ainoiksi lisäyskeinoiksi on esitetty vain puoluekokousten tihentämistä ja niiden osanottajien lisäämistä. Miten tämä lisää rivijäsenen vaikutusmahdollisuuksia? Ainoa mikä muuttuu, on että saa äänestää vähän useammin. Minulle oli järkytys ettei kaikissa piireissä jäsenet ole lainkaan saaneet äänestää puoluekousedustajista. Heidän osaltaan mikään ei muutu. Puolueessa ei koskaan ole ollut junttausta, eihän? Jäsendemokratiahan on liian arvokas, että jäsenet voisivat siihen vaikuttaa?
 
Olisi aika siirtyä avoimeen ja reiluun demokratiaan. Myös puolueessa. Kun avoimesti ja reilusti katsotaan kortit, ei kenelläkään ole urputtamista jälkikäteen. Käsi sydämelle. Kumpi on demokraattisempi tapa: se että piirihallitus valitsee kokousedustajat vai se että edustajat valitaan jäsenvaaleilla? Ja kumpi on demokraattisempaa: että edustajat valitaan vaaleilla, mutta salaisessa puoluekokouksen vaalissa he voivat äänestää miten haluavat vai se, että jäsenille annetaan mahdollisuus neuvoantavaan äänestykseen? Jos äänestystulos on selvä, ei puoluekokous voi poiketa siitä. Tai voihan se poiketa, mutta silloin mennään kohti diktatuuria – tai puoluehajaannusta.
 
Jokaisen puheenjohtajan velvollisuus on testauttaa onko hänellä koko jäsenkentän kannatus. Istuvan puheenjohtajan, olipa hän kuka tahansa, kannalta on edullista, että puolueorganisaatio, kuten piirihallitukset, ottavat kantaa ilman jäsenäänestyksiä. ”Silloin kun vaalia ei järjestetä, pienet kuppikunnat valitsevat edustajat. Aina ei tiedä, onko edustaja valittu edes oikeassa järjestyksessä” sanoo piirin toiminnanjohtajaa. Reijo Jeskanen Demarissa 15.01. Tämä sopii kaikkiin vaaleihin, mys puheenjohtajan vaaliin.
 
Jäsenäänestyksessä puoluekokousehdokkaista on heidän otettava kantaa puheenjohtajaehdokkaihin. Heitä äänestetään sen mukaan ketä puheenjohtajaehdokasta kannattavat. En suosittele äänestämään henkilöä joka ajaa pimeällä autolla ja laittaa valot päälle vasta kun saa riittävän houkuttelevan tarjouksen.
 
Tänä vuonna rökälevaalitappion jälkeen ei ole kyse pelkästään henkilöstä vaan puolueen tulevasta linjasta. Olemmeko jatkossa kehittävä vai säilyttävä puolue? Arvostammeko jäsendemokratiaa vain ilman vaaleja tehtävää pienten piirien junttausta?
 
Juhani Hakala
Espoo