web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

keskustalaisvihreävasemmistoliittoinen liberaali yhteispuolue.

En ole ollenkaan innostunut erilaisilla nimillä ja koalitioilla kikkailusta, joita puheenjohtaja Urpilainen kovasti harrastaa.

Kyse ei ole siitä kuka on kenenkäkin kaveri. Kyse on siitä mikä on politiikan sisältö. Ja onko meillä oma politiikkaa tai keskustalaisvihreävasemmistoliittoinen liberaali yhteispuolue.

Vain omalla toiminnalla ja toiminnan kirkkaudella ja selkeydellä me voimme säilyttää kannatuksen. Säilyttämällä tai pikemminkin uudelleen löytämällä omaleimaisuutemme.

On aika palata juurille. Sata vuotta sitten oli kyse työväestön elämän ehdoista. Nyt on kyse koko ihmiskunnan elämän ehdoista. Meillä ei ole vastausta tähän kysymykseen.

Mikä on vaihtoehto luontoa tuhoavalle kapitalismille ja yksityiselle voitontavoittelulle, jotka perustuvat toisten riistämiseen? Mitä suurempi minun voitto sitä pienemmät teidän palkat.

Riittääkö että kapitalismi on järjestelmä, jota tuemme ja sitä pönkitetään sitä valtion ja EU:n puuttumisella. Onko se riittävää? Vai pitääkä löytää uusi ihmisistä, ei yrityksistä lähtevä talousjärjestelmä.

Puoluen ympäristöpoliittinen ohjelma ei anna vastauksia näihin kysymyksiin. Onneksi sieltä poistettiin lause, jossa kerromme ettemme edes aio pysäyttää maailman tuhoutumista. Kokoomus sentään sanoo, että on jätettävä lapsillemme maailma paremmassa kunnossa kuin meidän aikana, sillä me olemme luonnon tuhonneet. Keinoja hekään eivät ole miettineet.

Mikä on yritysten yhteiskunnallinen vastuu kun maailma kuolee? Mikä on meidän vastuumme lapsillemme? Puolueelle luonon tuhoutuminen on ohjelmassa vain talous- ja turvallisuusasia.

Eikö meidän pitäisi kysyä miten me valinnoillamme säästämme luontoa? Onko uusien ja yhä hienompien tavaroiden hankkiminen ainoa elämämme sisältö. Olemmeko valmiit muuttamaan kulutustottumuksiamme rajusti säilyttääksemme elämän. Eikö pitäisi miettiä, plajonko meidän pitää muuttua, että huono kehitys pysäytetään. Vielä kun se on mahdollista.

Keinoja on. Ja paljon, jos vain haluamme, jos vain puolueemme haluaisi.

Kun halpa orjatyö kiellettiin Egnlannissa pääsi alkuun teollinen vallankumous. Oli pakko, kun ei ollut enää halpaa työvoimaa tarjolla. Kohta ei ole enää halpaa luontoa tallella.

Maapallo voidaan pelastaa nopeasti rajoittamalla väestön kasvua. Se vaatii kehitysmaissa rajuja toimenpiteitä ja kehittyneiden maiden tukea. Moni lapsen elämä hiipuu Afrikassa, koska ei ole ruokaa kaikille. Tiedemiesten mukaan maapallo ei enää ehdi uusiutua vaan kasvavan väkimäärän vuoksi elämme jo rajusti velaksi ja korko on paljon suurempi kuin asuntolainan.

Maapallo voidaan pelastaa istuttamalla valtavat määrät lehtipuita, jotka heijastavat lämpöä pois maapallolta. On valintojen aika.

Menkää ja täyttäkää maa sanoo iso kirja. Se on täytetty. Ja mitä siitä seurasikaan????


Jussi H