web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

SDP:n arvot?

SDP:n arvot?

SDP:n uuden puheenjohtaja Rinteen tavoite on taloudellinen kasvu, täystyöllisyys ja rakennepaketin aukirepiminen. Säästöjen siirtäminen elvyttämiseen. Kuulen hurraahuutoja Etelärannan työnantajaleiristä. Tästä seuraava valtiovelan kasvu tulee heikentämään Suomen luottoluokitusta ja lisäämään korkokustannuksia. Verot nousevat.

Edellisen puheenjohtajan Urpilaisen mukaan talousjärjestelmä on rikki, koska se tuottaa köyhyyttä. Hän halusi vähittäisiä rakenteisiin käyviä toimenpiteitä.  Kasvun tulee tapahtua luonnon – ihmisen ehdoilla. Näitä arvoja en löytänyt Rinteen uutisoiduista puheista.

Urpilainen järjesti mm. seminaarin kirkkokuntien johtajien kanssa talouselämän arvoista ja lisääntyneestä eriarvoisuudesta. Piispat eivät nähneet ristiriitaa markkinatalouden ja Vuorisaarnan välillä: ”Ei ihminen voi palvella kahta herraa Jumalaa ja mammonaa”.

Jos talousjärjestelmä rikastuttaa rikkaita ja tuottaa muille köyhyyttä, eikö ole tarpeen miettiä parempaa järjestelmää? Yksityisomistukseen perustuvia tasa-arvoa lisääviä järjestelmiä on jo olemassa ja käytössä. Tiedemiesten mukaan hyvinvointia voidaan lisätä ilman kasvua. Onko mietittävä mikä talousjärjestelmä ei tuhoaisi elämisen edellytyksiä? Vasemmistoliitosta tällaista ajattelua löytyy.

Nykyisen hallituksen kokoonpano ja Suomen vakava taloudellinen tilanne ovat opettaneet, että vanha ”kaikki meille heti”-malli ei toimi. Nykytilanne on niin vakava, että jokaisen on luovuttava eduistaan. Tässä edellinen ja nykyinen puheenjohtaja eroavat. Jos Rinne on tiukasti ajamiensa taloudellisten tavoitteiden takana, se ei onnistu nykyhallituksessa, joka on jo sitonut kätensä.

SDP:ssä voiton vei tämän hetkisiä lyhytaikaisia taloudellisia arvoja korostava ay-siipi.  Tappion kärsi pidemmän tähtäimen tulevaisuuden pehmeitä ihmiskeskeisiä arvoja korostava linja. Yhteensovittamisessa on varmasti uudella puoluejohdolla töitä varsinkin kun sieltä puuttuvat näkyvämmät Urpilaisen kannattajat.
Juhani Hakala
Espoo