web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Rakennemuutos - nyt

Rakennemuutos - nyt                                         29.10.14

Jouni Backmannin mukaan julkista sektoria ei saa supistaa, vaan on lisättävä tuottavuutta. Kun kustannukset tulevat kuitenkin nousemaan, on tuottavuutta nostettava vielä lisää. Mitähän ajattelevat jo nyt kestokykynsä rajoille piiskatut työntekijät? Kuntien ja valtion huonoa taloutta on yritetty paikata pitkään tuottavuuden kasvulla siinä onnistumatta.

Itse työskentelin valtion virastossa (n 100 virkamiestä). Ministeriö ja Valtiontalouden tarkastusvirasto arvostelivat voimakkaasti viraston tehtävien hoitoa. Kun ko tehtävät siirtyivät pääosin lääninhallituksiin, työllisti osasto itsensä. Virasto toimi 14 vuotta, eikä kukaan huomannut sen lopetusta. Virasto voitiin lopettaa vasta kun kepulainen ministeri siirtyi Kelaan ja kepulaiset kansliapäällikkö ja ylijohtaja jäivät eläkkeelle.

Uskon, että tällaisia tarpeettomia virastoja löytyy enemmänkin. Onko kaikki lupa- ja valvontabyrokratia todella tarpeen kansalaisten terveyden suojelemiseksi? Myös veronmaksajien on oltava valmiit luopumaan palveluista. Mitä jos bussit kulkisivat harvemmin ja täydempinä?

Virastoista on tehty liian usein poliittisia turvapaikkoja. Moni virka palvelee poliittista järjestelmää, ei julkishallintoa (esim. poliittiset valtiosihteerit, eduskunta-avustajat). Päättäjiltä ja ministeriöiden johdolta ei näytä löytyvän todellista halua vaikuttaa ennakkoluulottomasti rakennevajeeseen. Oman kokemukseni perusteella jää myös kysymään ministeriöiden kykyä ja halua valvoa keskushallintoa.

SDP:n kanta, ettei mitään saa muuttaa on kestämätön. Sen sijaan halutaan vain elvyttää. Miten me elvytämme tavaroidemme kysyntää lamasta kärsivissä vientimaissa?  Julkishallinnon kustannukset nousevat koko ajan. SDP:n järjestelmä perustuu jatkuvaan ja elämän edellytyksiä tuhoavaan kasvuun, jota ei ole nähty kohta kymmeneen vuoteen.

Julkishallinnon koolla ei ole mitään merkitystä. Tehokkaalla ja vain tarpeellisella hallinnolla on merkitystä. Tulisi aivan perustuslakitasolla miettiä mitä palveluja hyvinvointivaltio sitoutuu tarjoamaan kansalaisilleen, koska nykyjärjestelmään ei ole varaa. Tai onhan meillä varaa – nostetaan veroja ja vähennetään samalla entisestäänkin kulutusta – niinkö?

Juhani Hakala

Espoo