web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Työväenopistopasiaa 8.9.02

Työväenopiston asiat ovat olleet esillä eri tahoilla, joten selvitän asiaa lautakunnan kannalta.

Rehtorin valinta

Hakijoista yksi oli demari. Kutsuimme hänet haastatteluun vaikka hän ei täyttänyt vaatimuksiamme: riittävä johtamiskokemus työväenopistosta sekä kokemusta budjetointivastuusta, mikä on tärkeä asia Espoossa. Kävi ilmi ettei hän oli haastateltavista heikoin juuri em. syystä. Loppusuoralla oli kaksi henkilöä, josta me lautakunnan haastattelijat ja testaajat olimme täysin samaa mieltä .  He olivat hyviä tosin eri asioissa.

Lopullisen päätökseen vaikutti, ettei toisella hakijalla, joka oli opiston sisältä, ei ollut itsenäistä johtamiskokemusta eikä lainkaan budjetointikokemusta. Ilmeisesti koko henkilöstö oli voimakkaasti hänen takanaan, koska hänen valintansa merkitsisi, ettei mikään muutu. Lang taas oli tunnettu kehittäjä (ja häntä vastustettiin tästä syystä), joka oli Lohjalla työväenopiston rehtori ja myös aiemmin osastonjohtaja Kuopiossa ja asui Espoossa.

Valintaryhmässä oli Lasse Hoffman, joka vastaa ministeriössä työväenopistojen kehittämisestä. Lainsäädäntöä on muutettu, että kehittäminen olisi helpompaa. Hoffman tunsi Langin virkansa puolesta hyvin ja on ollut itse pitkään työväenopiston hallinnossa. Kehitystä toivottiin myös Espooseen. Sen pystyy toteuttamaan paremmin ulkopuolinen, jolla on laajempi näkemys ulkopuolisen kokemuksen vuoksi. Lautakunta oli yksimielinen.

Budjetti

Työväenopiston budjetin supistukset johtuivat siitä, että he ovat nettobudjetoitu yksikkö ja joka vuosi on jäänyt ylijäämää. 64 % kulttuurin rahoista menee avustuksiin, joita supistettiin kovalla kädellä, loput ovat henkilö- ja vuokrakustannuksia, joista on vaikea säästää. Mutta Työväenopisto tarvitsee lisää rahaa ja opiskelija- ja tuntiopettajayhdistykset kääntyvät valtuustoryhmän puoleen. Toivon myönteistä suhtautumista. Joka haluaa lisätietoa kulttuurin budjetista löytää sitä www-sivuilta lautakunnan omissa perusteluissa. WeeGeen remonttirahat eivät ole kulttuurin budjetissa.

Työväenopiston nimi

Kokoomus on puolisen vuotta vaatinut eri yhteyksissä opiston nimen muutosta. He toivat asian viime lautakuntaan. Meillä on yhteisesti sovittu kun lautakunta aloitti, että jäsenet voivat tuoda asioita valmisteluun ja kynnys valmisteluun lähettäminen on matala. Asiasta voidaan käydä lähetekeskustelu. Kukaan lautakunnassa ei ilmoittanut eriävää käsitystä.

Tavoite on se, että mekin saisimme asioita valmisteluun, koska vasemmistoloisia on lautakunnassa kolme kolmestatoista. Me häviäisimme aina äänestyksen. Kukaan ei esittänyt, että nimeä ei saa laittaa valmisteluun. Nyt kuitenkin demaripiireissä on käytetty puheenvuoroja puheenjohtaja mielivallasta. Tähän sanon vain, että pohjalaisena noudatan tekemiämme sopimuksia, eikä puheenjohtaja voi niitä ensimmäisenä rikkoa, eli että kokoomuksen asiat ei saa mennä valmisteluun, mutta demareitten pitää mennä. Asia menisi aina äänestykseen ja me häviäisimme,.

Taustalla on kaksi syytä. Nimenmuutoskeskustelu on saatava loppumaan. Asia on uhattu tuoda valtuustoon, ellei lautakunta käsittele asiaa. Uskon, että me lautakunnassa voidaan hoitaa asia paremmin (toistaiseksi ei yhtään äänestystä), kuin että siitä tulee poliittinen kiistakapula valtuustossa, jossa taatusti häviämme äänestyksen.

Itse en kannata nimenmuutosta ja olen sen myös julkituonut virkamiehille.

Juhani Hakala
Suunnittelupäällikkö, kulttuurilautakunnan puheenjohtaja
Alakartanontie 31 B 6, 02360 Espoo
Puh/faksi  801 7285, 050 552 1513