web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Työväenopistonkin osallistuttava talkoisiTYÖVÄENOPISTONKIN ON OSALLISTUTTAVA TALOUSTALKOISIIN


Don Quihote ratsastaa jälleen. Työväenopiston suomenkielisen johtokunnan puheenjohtaja Altti Kangas jatkaa ristiretkeään kulttuurilautakuntaa vastaan (LV 4.9.02). Keväällä hän vastusti  valitsijoista ainoana henkeen ja vereen rehtorin valintaa, lähettipä lautakunnalle vielä haukkumakirjeenkin yksimielisen päätöksen jälkeen Loppusuoralla vain yksi hakija täytti yhdessä etukäteen asetetun budjetointikokemusvaateen.   

Kun Työväenopiston Suomenkielinen johtokunta perustettiin valtuuskauden alussa, pelkäsin paria asiaa, joiden aiheellisuuden Kankaan kirjoitus hyvin osoittaa. Valtuutetut, joilla on mahdollisuus vaikuttaa asioihin, ja jotka tuntevat budjetointiprosessin, menevät lautakuntiin. Ei pitäisi myöskään perustaa elimiä, joilla ei ole todellista, taloudellista valtaa, välit voi tulehtua.

Käydäänpä läpi Kankaan budjettiväitteet. Ensiksi "salainen" käsittely. Minkään lautakunnan kokous ei ole julkinen. Kangas olisi voinut pyytää palaveria, vaikuttaa ja kysellä asioista etukäteen.

"Kesälomakauden suojassa". Valtuusto edellytti budjettipäätösten tekemistä kaikilta lautakunnilta elokuun loppuun mennessä. "Pieni sisäpiiri". Budjetin valmistelivat virkamiehet ml. Työväenopiston rehtori. Luottamushenkilöt eivät osallistu valmisteluun.

"Työväenopisto on otettu lähes ainoaksi leikkausten kohteeksi." Olisin todella toivonut, että johtokunnan puheenjohtaja olisi lukenut lautakunnan päätöskannanoton ennen "likainen veisti" syytöksiään.  Nettobudjetoitu Työväenopisto on tuottanut vuosittain ylijäämää. 64 % kulttuuritoimen budjetista on ollut avustuksia ja niitä on leikattu rajusti, loppu on pääasiassa palkkoja ja vuokria, joista on vaikea tinkiä. Kirjastojen aineistomäärärahoja on supistettu, vakanssimäärä on runsaasti alle valtakunnallisen tavoitteen.  

Museo on muuttanut hometiloista terveellisiin tiloihin ja vuokrat nostavat heidän budjettiaan. Sinfonietta on valmistellut ulkomaan vierailujaan seitsemän vuotta, joihin heillä nyt ei ole varaa jne. Eli juustohöylä on toiminut aika tasaisesti. Leppävaaran kirjasto ja musiikkitalo nostavat näiden toimintojen budjettia, mutta  siitä huolimatta kirjaston ja kulttuurin muuta toimintaa on jouduttu karsimaan olennaisesti. Mutta kun nämä yksiköt ovat suoraan lautakunnan alasuudessa ja he ymmärtävät kaupungin taloudellisen tilanteen paremmin, vaikkeivat hekään riemusta kilju supistusten edessä.


Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja
Juhani Hakala
Suunnittelupäällikkö, kulttuurilautakunnan puheenjohtaja
Alakartanontie 31 B 6, 02360 Espoo
Puh/faksi  801 7285, 050 552 1513
juhani.hakala@intsys.fi
www.intsys.fi/juhanihakala