web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Työväenopistolle toimintamahdollisuuksia


Espoon työväenopistossa on hyvä henkilökunta. Se on käynyt läpi rajun kehitysprosessin asukkaiden hyväksi. Kuitenkin syksyllä tuli yli tuhat valitusta ilmoittautumisesta.

Syy on se, että siirtämällä valtaa, henkilökuntaa ja tehtäviä palveluja lähellä olevista yksiköistä keskushallintoon, käytännön työn tuntemus keskushallinnossa on muuttunut niin heikoksi, että se aiheuttaa suoranaisia kustannuksia.

Työväenopiston organisaatiomuutoksessa lähes jokaisen työtehtävä muuttui, mutta samalla he saivat mahdollisuuden vaikuttaa esim. opetuksen sisältöön ja laatuun. Tulokset näkyvät, oppilaat ovat arvioineet opetuksen laadun, kun maksimi on 5, arvosanalla 4,6 ja kurssien yleisarvio on 4,5. Opetustilat saavat huonoimman arvion 3,9. Tämä johtuu siitä, ettei Työväenopisto itse voi hankkia tiloja vaikka hyviä tiloja olisi halvalla tarjolla.

Vuosi sitten keväällä organisaatiomuutos oli loppuvaiheissaan. Työntekijät olivat suurelta osin vielä ilman vakansseja ja se aiheutti ymmärrettävää levottomuutta. Vakanssit luvattiin täyttää aivan varmasti ennen syyslukukauden alkua. Mutta yllättäen Sivistystoimen (SITO) keskushallinto otti itselleen henkilöasiat. Vakansseja oli täyttämättä vielä lokakuun lopulla. Tämä näkyi voimakkaana sairaslomapiikkinä. Eli keskushallinto lisäsi pahoinvointia ja toimintakustannuksia (opettajien sijaiset).

Tämän jutun äkäinen sävy syntyi tänä syksynä, kun kaupungin keskushallinnon toimet pilasivat Työväenopistoon ilmoittautumiset ja aiheuttivat sen, että Työväenopiston talous joutui vaikeisiin ongelmiin. Lautakunnassa on ilmennyt, että yksiköiden talousseuranta vastaa keskushallinnon, ei toimintayksiköiden tarpeita.

Kaupunki osti täysin epäonnistuneet atk- ja puhelinjärjestelmät. Työväenopiston netti-ilmoittautumisessa järjestelmä kaatui jatkuvasti. Puhelimetkaan eivät toimineet kiihkeimmässä ilmoittautumisvaiheessa. Moni halukas jäi ovien ulkopuolelle ja opiskelijamäärät ja siten tulot laskivat. Moni vajaa kurssi jatkuu keväänkin, että heikko taloustilanne jatkuu.

Vuodenalun ilmoittautuminenkin tulee menemään huonosti. Kaupunki uudistaa nettisivut juuri tammikuussa. Kokemusten mukaan järjestelmä kaatuilee alussa ja siis juuri ilmoittautumisten aikaan.
Joskus on ihmetelty SITO:n lausuntojen asiantuntemattomuutta. Syy on se, että lausunnon tekee keskushallinto yksin ilman riittävää asiantuntemusta.  SITO:n johto vie jatkuvasti myös lautakunnalle kuuluvia asioita kaupunginhallitukseen ilman lautakuntakäsittelyä. Valtuusto ne yleensä palauttaa lautakuntaan.

Lautakunnan pitää olla koko ajan varpaillaan, koska keskushallinto ajaa liian monessa asiassa eri linjaa kuin lautakunta tai jopa kaupunginhallitus on päättänyt (Espoonlahden kirjastojen sulkeminen). Kulttuurilautakunnan sekä toiminta- ja tulosyksiköiden yhteistyö pelaa kiitettävästi. Meillä on yhteiset tavoitteet.

Viimeisin ärtymyksen aihe johtuu siitä, että valtuuston budjettikäsittely siirrettiin joulukuulle ja tämä aiheuttaa ongelmia toimintayksiköihin. Kaupunginjohtajan budjettiesityksessä maahanmuuttajakoulutus on painopistealue. Mutta ei toimialajohtajan mielestä. Hän poisti lautakunnan lisäämät maahanmuuttajakoulutusrahat. Ne todennäköisesti tulevat budjettiin poliittisessa käsittelyssä. Mutta kun Työväenopiston ohjelma meni painoon kuukausi ennen kuin valtuusto päättää budjetista, niin asiasta ei voida ilmoittaa ohjelmassa. Samoin Työväenopiston kesätoimintaa ei voida ilmoittaa. Kumpikin joudutaan nyt ilmoittamaan erikseen ja se on kallista.

Tällä kaikella haluan sanoa, että keskushallinnot kaikessa uudistushuumassaan eivät välitä tippaakaan miten heidän toimintansa haittaa palvelujen tuottamista ja lisää monella tapaa kustannuksia. Suurin osa ongelmista osoittaa, että jos toimintaa olisi tunnettu ja kuunneltu henkilökuntaa, mitään ongelmia ei olisi ollut ja olisi säästetty miljoonia veronmaksajien varoja.

Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja